Annons

Konflikt om hyrorna i Östra Göinge – parterna lämnar förhandlingen

Östra Göinge Göingehem yrkar på att höja hyrorna med 2,8 procent. Inhumant under pandemin, anser Hyresgästföreningen. Parterna kommer inte längre och därmed är den andra strandningen i regionen ett faktum.
Foto: Gry Ellebjerg

Förhandlingarna om 2021 års hyror mellan det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge och Hyresgästföreningen har brutit samman.

Hyresgästföreningens generella inställning är att hyreshöjningarna 2021 ska utebli eller vara mycket blygsamma. Orsaken är den pågående pandemin som inte minst drabbar hyresgästerna. I ett pressmeddelande hänvisar region norra Skåne också till att pandemin slår hårt på hela världsekonomin och arbetslösheten ökar i Sverige. Samtidigt är inflationen dämpad och räntorna fortsatt låga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen skriver att Göingehems krav på 2,8 procent i hyreshöjning är orimligt och något som de inte kan gå med på. Orsaken till yrkandet ska bland annat vara höjda försäkringspremier på grund av flera vattenskador under året, samt ökade kostnader för felsorterade sopor.

Göingehems vd, Henrik Loveby delar inte Hyresgästföreningens bild av det ekonomiska läget.

Annons

− Vi har omfattande kostnadsökningar för bolagets drift som måste betalas, och kan vi inte göra det går det ut över underhåll av fastigheter och lägenheter som hyresgästerna har en legitim förväntan på att vi tar hand om. Det är beklagligt att Hyresgästföreningen inte ser sitt uppdrag på samma sätt och inte agerar i hyresgästernas intresse av väl underhållna bostäder.

Läs ocksåHelsingborgshem strandar förhandlingen: "Hyresgästföreningen är för snåla"

Har ni märkt om era hyresgäster har fått en tuffare ekonomisk situation under pandemin?

− Nej, jag kan förstå oron i samhället i stort både för ekonomin och pandemin men vi ser inte att det här har resulterat i en minskad betalningsförmåga. Vi har inte fler kravärenden i år än vad vi har haft tidigare år.

Flera bostadsbolag i region norra Skåne har gått med på att hyreshöjningarna hålls relativt låga och hittills har uppgörelserna landat på 0,75 procent. Se en lista på det här.

Annons
Läs ocksåHyreskonflikten över för 6 000 studenter - Alexander: "Ett svek av Hyresgästföreningen"Alexander Johansson, student i Lund, och Anders Sjögren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Svalövsbostäder har dock, likt Göingehem, tyckt att det är orimligt och har även de strandat förhandlingarna med Hyresgästföreningen. De menar att den rådande krisen främst har ett ”hälsoperspektiv” medan ”ekonomin inte är så illa ute”. Läs mer om det här: Hyresgästföreningen efter Svalövsbostäders strandning: ”Orimligt och inhumant bud”

 

Läs också Nya hyror klara hos Göteborgs privatvärdar Hyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.