Annons

Krambo miljonsatsar på komfortboenden

Kramfors Bostadsbolaget Krambo omvandlar hus i centrum till så kallade komfortboenden. Boenden som ska attrahera tidigare villaägare som har höga krav på standard.

​Ombyggnaderna ska vara klara inom tre år, etappvis i takt med efterfrågan.

Komfortboenden riktar sig främst till pensionerade villaägare som vill bo centralt i en funktionsanpassad lägenhet med hög standard.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Krambos vd Åke Sundqvist är övertygad om att det är en satsning som kommer att attrahera många.

– Skulle vi inte kunna hyra ut fina centrala lägenheter i Kramfors vore det skrutt, säger han till Tidningen Ångermanland.

Annons

I det anrika Wibergska huset byggs samtliga tre våningar om till lägenheter; sju större på 90 kvadratmeter och en mindre på 40 kvadratmeter. Affärslokalerna på markplan blir kvar, men blir möjligen mindre.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

– Lägenheterna kostar ungefär en miljon kronor styck för oss att bygga om, säger Åke Sundqvist.

Vid Penningen ovanpå biografen Royal räknar man med att bygga fem eller sex komfortlägenheter på ett av planen.

Annons

Om ljudnivån inte är för hög på plan två planeras det lägenheter där också.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

– Här blir kostnaderna inte lika höga som vid Wibergska huset, eftersom det redan finns en hiss installerad, säger Åke Sundqvist till TÅ.

Fakta: Omvandlas till komfortboenden

Tre våningar i Wibergska huset på Stationsgatan byggs om till sju eller åtta lägenheter på ungefär 90 kvadratmeter.
En eller två våningar ovanför biografen Royal i kvarteret Penningen. BKU-förvaltningen som håller till där idag flyttar.
Magisterns gamla servicehus på Ringvägen.

 

Vad är komfortboende?

Grundtanken är att hyresgästens alla behov ska kunna tillgodoses. Boendet anpassas till ”hyresgästens aktuella livssituation”.
En stor målgrupp för komfortboende är villaägare som
Lägenheterna utrustas successivt, de formas och utrustas för att motsvara framtida krav från hyresgäster med olika handikapp. Även utemiljön anpassas för olika funktionshinder.
Satsningarna görs främst i centrala servicenära orter. Tanken är att blanda komfortboenden med andra boendeformer för att undvika ”åldersmässig segrering”.

Källa: komfortboende.se

 

Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Tornet på åkern blir en ny trea Förskola blir lägenheter i Malå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.