Annons

Kritiserad skatepark i Kisa flyttas

Kinda En skatepark väcker känslor i Kisa. Hyresvärden Kindahus oroas över störningar och överklagade kommunens byggbeslut. Samtidigt är anläggningen efterlängtad bland unga.
Foto: Jakob Kindesjö
Adam Holm, Linus Gustavsson och Elmedin Kadeiric tycker att en skatepark vid Värgårdsplan är en bra idé.

När Kindahus fick veta att Kinda kommun planerade en skatepark mindre än 50 meter från bostadsstiftelsens hyreshus på Värgårdsplan reagerade man kraftfullt. Efter fruktlösa kontakter med kommunen valde hyresvärden att tillsammans med Hyresgästföreningen överklaga kommunens beslut om marklov till länsstyrelsen.

– Vi har varit i kontakt med flera av våra hyresgäster och det finns en oro för störningar. Att det blir mycket oväsen, säger Roger Magnusson, marknadsansvarig hos Kindahus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Är det inte bra om ortens ungdomar får en samlingsplats?

– Det har vi ingenting emot, absolut inte. Det är kanonbra. Men vi tycker att placeringen är fel.

Men framför allt gäller kritiken att stiftelsen i egenskap av fastighetsägare inte fått vara med i processen.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Det är konstigt att man inte pratade med oss först, tycker Roger Magnusson.

De ungdomar som Hem & Hyra träffar på utanför Värgårdsskolan, som också ligger intill den aktuella tomten, har en annan syn på saken. De menar att de boendes oro är överdriven. Skateparken är efterlängtad och välkommen, menar Adam Holm, Linus Gustavsson och Elmedin Kadeiric, som går i sjunde klass.

– Det finns inte så mycket annat att göra här i Kisa, säger Linus Gustavsson.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Det skulle vara mycket roligare att bo här om det fanns en skatepark, anser Elmedin Kadeiric.

Parken ska även passa för dem som åker till exempel kickbike, det vill säga sparkcykel, och BMX-cykel.

Först efter att överklagandet lämnades in träffades representanter från kommunen, Kindahus och Hyresgästföreningen för att diskutera saken och besöka platsen tillsammans. Mötet resulterade i att kommunen väljer att flytta parken 20 meter längre ifrån husen. Det är Roger Magnusson på Kindahus nöjd med.

Kan 20 meter göra så stor skillnad?

– Placeringen blir helt annorlunda än det var tänkt först. Vi tror att det här blir bra. Men handläggningen har varit lite konstig, säger han.

Det håller Karin Dahmén, chef för kommunens kultur- och fritidsförvaltning, med om.

– Det var ett misstag att vi inte tog kontakt med Kindahus från början. Det borde vi ha gjort och det har vi bett om ursäkt för, säger hon.

Hon försäkrar att man haft bullerproblematiken i åtanke och därför valt ett tystare betongmaterial som underlag i stället för asfalt.

Annons

– Vi vill att parken ska ligga på en central plats och då hamnar den ju nära andra hus, säger Karin Dahmén.

Vad händer om hyresgästerna ändå blir störda?

– Det får vi ta tag i då. Kanske går det att bygga bort ett sådant problem på något sätt.

Kindahus och Hyresgästföreningen har nu valt att dra tillbaka sitt överklagande. Enligt Karin Dahmén är målet att parken ska stå klar till sommaren.

Mikael Kronstrand bor på Värgårdsplan och är även ordförande för Hyresgästföreningen i Kinda-Ydre. Han hör till dem som var oroliga men känner sig numera lugnad.

– Det blir i alla fall bättre än det var tänkt först. Men man vet ju aldrig, det är svårt att veta i förväg hur det kommer att bli.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.