HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

10-barnsmamma var en av två fruar – nekas fullt bidrag

Nyheter Vid polygama äktenskap ska maken antas vara med och bidra till försörjningen – även om han bara bor där ibland. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom som ska bli vägledande i andra liknande fall.
Foto: Försäkringskassan/Getty
Nekas fullt bidrag. En kvinna i ett polygamt äktenskap får inte fullt bostadsbidrag som ensamstående. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Kvinnan var gift och hade tio barn, men mannen var inte folkbokförd hos kvinnan. Han hade även hade en annan hustru på den adress han var skriven och fick bostadsbidrag för den bostaden.

Tiobarnsmamman i Västsverige ansökte därför om bostadsbidrag som ensamstående. Försäkringskassan beviljade ett preliminärt bidrag på 2 800 kronor i månaden under ett år, men där togs hänsyn till makarnas gemensamma inkomster. Om hon betraktats som helt och hållet ensamstående skulle bidraget i stället blivit 4 600 kronor i månaden.

Läs ocksåDen andra frun har flyttat - hyrestvist med polygamist är över

Försäkringskassans beslut överklagades till Förvaltningsrätten i Göteborg. Där ändrades beslutet så att kvinnan inte blev berättigad till något bostadsbidrag alls, eftersom paret ingått äktenskap och ska därmed anses bo tillsammans. Kammarrätten gjorde samma bedömning.

Ärendet beviljades prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen eftersom det anses kunna bli vägledande.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen dom kommit och där gör man samma bedömning som Försäkringskassan. Kvinnan är att betrakta som ensamstående, trots att hon i det polygama äktenskapet har tio barn. Men det finns möjlighet att göra vissa undantag och ta med inkomster som normalt inte är med i beräkningen. Eftersom paret har barn tillsammans och maken bor där ibland, hur ofta är inte klarlagt, ska hans inkomster beaktas vid beräkningen av bostadsbidraget.

Läs ocksåStockholms studenter sämst på bostadsbidrag - 3 300 missar extrapengar

 

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Överklagar dom: Vill sätta stopp för "social dumpning" Mer än vart tredje bostadsbidrag slutar i skuld

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.