Annons

LABO vill höja hyran till konkurrensnivå

Östersund Landstingsbostäder, ett av de två allmännyttorna i Östersund, vill höja hyran med fem procent. För att hyresgästerna inte ska bo kvar för länge.

​LABO, Landstingsbostäder, har meddelat Hyresgästföreningen att man är redo att förhandla om en hyreshöjning som ska gälla från och med april i år. Utgångspunkten för LABO är en höjning på fem procent, vilket innebär ett par hundra mer i månaden för många hyresgäster.

Orsaken är bland annat ökade kostnader, taxor och avgifter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men huvudskälet för höjningen är att de idag ”tar för lite betalt för produkten”.

– Östersundsbostäder till exempel har mycket högre hyror och sett till efterfrågan på vår produkt är det en obalans i hyressättningen, säger LABO:s vd Eva Moberg.

Idag bor en del äldre, före detta sjukhusanställda och ”vanliga” hyresgäster i husen. De ska bort.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

– Målsättningen är att 100 procent av hyresgästerna har ett pågående arbete på sjukhuset.

Den mest efterfrågade yrkeskåren står först i bostadskön.

– Det är bristen som styr vem som ska få lägenhet, inte kötid. Högst upp på listan står exempelvis operationssköterskor, psykologer och logopeder. Men vi kan aldrig garantera bostad åt nyanställda eftersom vi nu är beroende av avflyttningar.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

Landstingsbostäder äger idag 450 lägenheter i centrala Östersund.

Annons

I senaste bokslutet, för 2009, redovisade bolaget ett årsresultat på 1,3 miljoner och en soliditet på drygt 25 procent.

– Men våra bostäder är relativt gamla, det yngsta huset är byggt 1979, och vi renoverar fortlöpande för åtta miljoner om året, säger Eva Moberg.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.