Annons

Lågorna kan sluka både hem och kontrakt

Nyheter Om en brand förstör din lägenhet kan hyresavtalet förfalla. Therese i Kalmar förlorade sin hund i lågorna och Jimmy i Stockholm var nära att dö. Båda står nu utan bostad.

För två månader sedan skrev Hem & Hyra om hyresgästen Jimmy Klasén i centrala Stockholm, som förlorade alla sina ägodelar och var nära att dö i en lägenhetsbrand. Bara för att sägas upp, på grund av att lägenheten inte längre gick att hyra ut.

I dag skriver tidningen Östra Småland om ett liknande fall. Småbarnsmamman Therese var förra hösten på väg tillbaka efter ett kort ärende när hon kände brandlukten från huset hon hyrde i utkanten av Kalmar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Från andra sidan väggen hörde hon sina två hundar gny. En av dem förlorades i lågorna, tillsammans med hennes katt. 

Under tiden som huset återställdes bodde Therese först hos sin mamma och därefter hos en väninna. Numera huserar hon i en tillfällig barack intill huset.

Någon inflyttning verkar dock aldrig bli av. Husägaren hade plötsligt bestämt sig för att hyresavtalet var förverkat och erbjudit en ny familj att hyra. Vid det laget var låset till huset redan utbytt.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Som det ser ut just nu finns ingen chans att få flytta tillbaka till huset. Jag vet inte vad jag ska göra, säger Therese till tidningen.

Eftersom Therese inte var medlem vid brandtillfället kan hon inte få hjälp från Hyresgästföreningen i form av ett juridiskt ombud. Deras råd är att hon ändå tar strid för sin rätt.

Enligt Hyresgästföreningens jurist Malene Loewe kan hyresavtalet sluta gälla om en lägenhet blir så brandskadad att den inte går att använda till sitt avsedda ändamål. I det aktuella fallet står dock merparten av huset kvar – och då är det inte självklart att hyresgästen kan sägas upp.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Det bör inte ses så, men eftersom jag inte är insatt i alla detaljer kan jag inte uttala mig i ärendet, säger hon till tidningen. 

Annons

     

Therese är ett fingerat namn.

Fakta: Så gör hyresvärdarna när det brinner

När sju radhuslägenheter i Hovsjö brann ner till grunden 2011 så skadades tre brandmän men inga hyresgäster. Alla hyresgäster erbjöds att flytta tillbaka till andra lägenheter hos Telge Hovsjö.  
I september 2013 brann cirka 50 av Stockholmshems lägenheter i Skarpnäck. Alla utom en fyrabarnsmamma fick flytta tillbaka. Inga bevis fanns för att hon orsakat branden.  
En trasig glödlampa var orsaken till att en lägenhet i Blåsut totalförstördes i en brand. Den privata hyresvärden kastade ut familjen som överklagade beslutet till Svea hovrätt men förlorade.
Sju människor dog vid en tragisk brand i Rinkeby 2009. När Familjebostäder hade sanerat och gjort i ordning lägenheterna fick hyresgästerna flytta tillbaka hem igen.

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.