Annons

Lika höjning hos privata värdar

Nyheter ​De privata och de kommunala hyrorna höjdes i princip lika mycket i årets förhandlingar, visar Hyresgästföreningens rapport.
I år var det första gången som de privata hyresvärdarna fick förhandla sina hyror på egen hand, utan att behöva ta hänsyn till de kommunala bostadsbolagens hyresnivåer. Oron var stor på vissa håll om att hyrorna skulle komma att dra iväg, men resultatet blev odramatiskt.
 
I de 188 kommuner där Hyresgästföreningens riksförbund fått rapporter om de privata förhandlingarna blev resultatet detsamma i 70 procent av kommunerna, det vill säga de kommunala och privata värdarna höjde lika mycket.
 
I sex av kommunerna fick de kommunala bostadsbolagen igenom en procent högre höjning än de privata och tvärtom i åtta kommuner.
 
Den genomsnittliga hyreshöjningen i Sverige hamnade på 2,2 procent. Hyresgästföreningen har som mål att hyran inte ska höjas mer än KPI, konsumentprisindex.
 
Det lyckades föreningen med eftersom KPI för 2011 väntas uppgå till tre procent, enligt rapporten.

Annons
Fakta: BO kallar tio kommuner:

Fotnot: Konsumentprisindex, KPI, är ett mått för prisutveckling och används som ett mått för inflationen.

Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.