Annons

Ljungbybostäder inventerar samtliga lägenheter i beståndet

Kronoberg Han har sett pedantiska hem, och dess motsats. Och blivit erbjuden ett antal koppar kaffe. Totalt knackar Donald Jonasson på i 1 200 hem i Ljungby kommun.
Foto: Annika Wallsson
Inventerar. Donald Jonasson kommer att ha full koll på varenda lägenhet hos Ljungbybostäder. Här är han och jobbar i Lagan, en dryg mil norr om Ljungby, i en lägenhet där en hyresgäst precis flyttat ut.

Det var när Ljungbybostäder bytte fastighetssystem i februari förra året som det uppdagades att en hel del av det som stod i systemet inte stämde med verkligheten. Därför fattades beslut om att göra en inventering av samtliga lägenheter.

Uppdraget gick till Ljungbybostäders besiktningsman, Donald Jonasson. Över hälften av lägenheterna är redan inventerade och samtliga beräknas vara klara i februari eller mars nästa år.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vad möter du när du är ute?

– Jag möter olika människor och får även se hur en del har det i livet, berättar Donald Jonasson.

Hyresgästerna får ett brev hem om inventeringen så att de ska vara förberedda.

Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

– En del bokar tid för att de vill vara hemma, hos andra går jag in med huvudnyckel, efter att först ha knackat på. Jag har dator med mig där vårt fastighetssystem finns och kollar sedan upp hur det ser ut. Är det plastmatta eller parkett i vardagsrummet och stämmer det med vad som står i vårt system. Och ganska ofta gör det inte det. Det kan vara så att det står två sovrum i vårt system men i verkligheten är det bara ett. Eller tvärtom, att det finns en klädkammare som vi inte har med, berättar Donald Jonasson.

Annons

Han får vara tydlig med att besöket inte har med kommande renoveringar eller åtgärder att göra.

– Många tror det, och många vill ha renoverat, vare sig det behövs eller inte. Jag hänvisar allt sådant till bovärden. Men det är klart att ser jag till exempel att en toalettstol står och rinner så ser jag till att bovärden får veta det.

Läs ocksåAlida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskareBrunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.

Blir du bjuden på kaffe?

– Jo, det händer. Men jag tackar nej, det blir för mycket kaffe annars. Men det är klart, har de redan hällt upp i koppen så får jag sitta en stund. Jag märker att många äldre är ensamma och har olika frågor. Sådant de undrar om men inte velat vara påstridiga och ringa om.

Donald Jonasson berättar att han besökt välvårdade lägenheter, men också dess motsats.

Annons

– Då får jag ta en diskussion om hur man som hyresgäst måste sköta sin lägenhet, man måste städa. Det är också enklare för dem den dag de ska flytta, att de inte har kört lägenheten i botten.

Har någon varit otrevlig mot dig?

– Jag har inventerat 750 lägenheter så här långt och det har bara hänt två gånger. Det har berott på att de undrat vad jag gör där, egentligen, eftersom det inte handlar om att det ska renoveras. Men det får man inte hänga upp sig på.

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.