Annons

Medlemskap i Hyresgästföreningen inte grund för socialbidrag

Jönköping Förvaltningsrätten går på socialnämndens linje. En hyresgäst i Jönköping får inte räkna med medlemsavgiften till Hyresgästföreningen i sitt socialbidrag.

Vi har tidigare berättat om hyresgästen som i sin ansökan om ekonomiskt bistånd, så kallat socialbidrag, tog med medlemsavgiften till Hyresgästföreingen. Socialnämnden sade nej med motivering att medlemsavgiften inte ingår i begreppet skälig levnadsnivå.

Hyresgästen gav inte upp utan överklagade till Förvaltningsrätten i Jönköping med argumentet att ett tryggt boende är en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna fungera som människa och behålla en skälig levnadsnivå och pekade bland annat på att medlemskapet handlar om juridisk hjälp vid boendetvister, vilket är ekonomiskt omöjligt för en person som lever på socialbidrag.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Förvaltningsrätten upphävde socialnämndens beslut och gav socialnämnden bakläxa. Anledningen var att nämnden inte hade gjort en individuell prövning av mannens skäliga levnadsnivå, vilket måste göras i varje enskilt fall. Att bara hänvisa till att medlemsavgift till Hyresgästföreningen inte ingår i begreppet skälig levnadsnivå, räckte inte.

Socialnämnden har sedan dess gjort en ny handläggning och tagit nytt nekande beslut med motiveringen att hyresgästen bedöms vara tillförsäkrad en skälig levnadsnivå även om medlemsavgift till Hyresgästföreningen inte beviljas.

I slutet på augusti kom förvaltningsrättens avgörande. Som ger socialnämnden rätt.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Förvaltningsrättens bedömning sammanfattas med att ekonomiskt bistånd ska garantera en skälig levnadsnivå och att det är avsett att vara det yttersta skyddsnätet för den som inte själv kan tillgodose sina behov.

”Detta innebär att många utgifter kan falla utanför det som kan beviljas som ekonomiskt bistånd, trots att det för den enskilde kan framstå som angelägna utgifter”, skriver förvaltningsrätten som avslutar sitt domslut:

”Avgift till Hyresgästföreningen kan enligt förvaltningsrättens mening inte jämställas med avgifter till fackförening och arbetslöshetskassa. Förvaltningsrätten bedömer, i likhet med socialnämnden, att NN uppnår en skälig levnadsnivå utan aktuellt bistånd. Överklagan ska därför avslås.”

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Medlemsavgiften till Hyresgästföreningen är 75 kronor i månaden.

Annons

Hyresgästen har fram till 30 september på sig att överklaga förvaltningsrättens dom.

Hem & Hyra har utan framgång sökt hyresgästen.

Läs mer: Söker socialbidrag för medlemskap i Hyresgästföreningen

Läs också Därför ratas succémetoden mot hemlöshet: ”Tror att man väljer missbruk” Trots regeringens miljonlöfte mot hemlöshet – två av tre kommuner ratar succémetoden Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.