Annons

Ministern reagerar på artiklar om värdarnas krav

Nyheter Regeringen kan tänka sig att lagstifta bort värdarnas krav på hyresgästernas ekonomi. Det säger bostadsministern efter Hem & Hyras granskning.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson anser att många hyresvärdar ställer för höga ekonomiska krav. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Synen på betalningsanmärkningar blivit hårdare och många värdar tar inte hänsyn till eventuella bidrag när de bestämmer vem som ska få ett hyreskontrakt, visar Hem & Hyras artikelserie som bostadsminister Peter Eriksson (MP) nu reagerar på.

– Jag tycker att det verkar konstigt, säger han om att kommunala bostadsbolag ofta vägrar att räkna in barnbidraget – eller i många fall till och med bostadsbidraget – när de bestämmer huruvida någon ska få ett hyreskontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är i första hand en fråga för kommunpolitikerna, anser han. Men när de inte gör något åt saken måste staten ta ansvaret.

– Jag tycker att det börjar närma sig. Det här är en fråga som har varit allvarlig länge och nu kommer vi i ett läge där det är fler människor med mindre plånböcker som måste få komma in på bostadsmarknaden. Det är en akut fråga, tycker jag.

Eriksson konstaterar att politikerna i storstäderna har börjat reagera, men vill att det händer mer.

Annons
Läs ocksåHyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhetMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

– Staten kan göra något, även om det är kommunala frågor och i stor utsträckning kommunala bolag det handlar om. I första hand är det kommunpolitiker som borde klara av det här.

En möjlig väg är lagstiftning, men en sådan skulle dröja, säger Eriksson.

– Det blir i så fall under 2017 eller 2018. Det tar alltid en del tid med den statliga apparaten och man ska utreda och bli överens.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Bostadsministern utesluter inte heller andra åtgärder, som dessutom skulle få effekt snabbare än lagstiftning.

Annons

– En annan möjlighet som jag funderar på är om man skulle kunna föra in det i kommunbonusen för dem som bygger bra. Man skulle i ett sådant sammanhang också kunna säga att de som ställer orimliga krav på människor när det gäller inkomster eller det som ni skriver om nu, folk med betalningsanmärkningar, att de inte får del av pengarna.

Fakta: Hem & Hyras undersökningar

Hem & Hyra har i flera omgångar belyst vilka krav hyresvärdarna ställer innan de tecknar nytt hyresavtal med någon.

Flera har sänkt inkomstkraven, men fortfarande är det många som inte godkänner exempelvis försörjningsstöd som inkomst. Läs mer om det här.

Samtidigt har fler fått en tuffare inställning till betalningsanmärkningar och skulder. Läs mer om det här.

Fakta: Betalningsanmärkning och skuld

I mars 2016 frågade Hem & Hyra alla 299 kommunala bostadsbolag om deras uthyrningsregler. 97 procent svarade.

Resultaten visar hur de bedömer personers betalningshistoria innan de tecknar nya hyresavtal:

23 procent säger nej till personer med betalningsanmärkningar.
66 procent kan godkänna betalningsanmärkningar på vissa villkor.
45 procent säger nej till personer som har skulder hos Kronofogden.
97 procent säger nej till personer som har hyresskulder.

Läs mer om undersökningen här.

Kartan visar hur de kommunala värdarna svarade på frågorna om betalningshistorik.  

Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster.

Godkänner ni sökande med betalningsanmärkningar?

Rött = Nej. Gult = Ibland. Grönt = Ja.

Även 50 privata fastighetsägare tillfrågades – dels de 25 största i landet, dels 25 som är stora på sina orter.  64 procent svarade. Urvalet och svarsfrekvensen gör att de svaren inte är statistiskt säkra och redovisas därför bara var för sig.

Se tabeller med alla svar, län för län, här.

Tidigare har vi även redovisat värdarnas inkomstkrav. Läs mer om det här.

Läs också Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna Kim sover på kusinens soffa - så hårt slår skånska inkomstkrav

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.