HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mjölbyvärd vill höja hyrorna med 1,9 procent

Mjölby Mjölbys största hyresvärd, kommunala Bostadsbolaget, vill höja hyrorna med 1,9 procent vid nyår.

Med tanke på det låga ränteläget och att många hyresvärdar gjort stora vinster de senaste åren uppmanar Hyresgästföreningen generellt till återhållsamhet i årets hyresförhandlingar, som nu börjar ta fart.

– 1,9 procent är ganska högt egentligen och vi får se vad vi kan göra åt det i förhandlingen. Samtidigt vet vi vad Bostadsbolaget behöver göra. Det finns ett underhållsbehov, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren.

Läs också

Enligt henne är Hyresgästföreningen och bolaget i grunden överens om hur det behovet ser ut och vilka åtgärder som krävs.

– Men vi är inte överens om hur mycket pengar som behövs, säger Ylva Bohlin Lövgren.

Hon menar att bolaget, som äger omkring 2 500 lägenheter, tidigare har haft ett mer kortsiktigt underhållsarbete och tycker att det är bra för hyresgästerna att det nu håller på att förändras.

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

– Relining är till exempel inte det bästa i längden utan en riktig stamrenovering är mer hållbar. Men det kostar också mer.

Enligt det underlag som Ylva Bohlin Lövgren tagit del av så påverkas kravet även av att sophämtningstaxan i Mjölby kommun höjs med tio procent nästa år.

En hyreshöjning på 1,9 procent skulle innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 95 kronor dyrare.

Läs ocksåIngelas jobb: se till att färre förlorar sina hemEn kvinna med ljust hår står utomhus. I bakgrunden syns hyreshus.

Charlotta Elliot, marknadschef på Bostadsbolaget, vill inte kommentera kravet i dagsläget.

– Under pågående förhandling så brukar vi inte lämna några kommentarer om förhandlingen och det kan vi inte göra nu heller. Inte mer än att vi har ett hyreshöjningsbehov beroende på generella kostnadsökningar, säger hon.

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Batteridrivet luciatåg fixade julstämning i Mjölbys bostadsområden
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.