Annons

Mögel trots värdens åtgärdslöfte – Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

Gällivare Nadia Hills lägenhet har mögliga fönster. Trots påtryckningar är problemen kvar. Nu har kommunen beslutat om ett vite.
Foto: Privat
Less. Nadia Hill är trött på sin hyresvärds beteende.

Livet i lägenheten i Gällivare blev inte som Nadia Hill tänkt. I stället för en mysig tillvaro med sitt barn har det blivit en kamp mot hyresvärden. Orsaken är enkel. Lägenhetens fönster är mögliga, vilket påverkar hälsan hos både Nadia och hennes barn.

– Mitt barn bor varannan vecka hos mig. Här blir hon slemmig i halsen och det försvinner hos hennes pappa. Jag har kämpat länge på egen hand. Det har krävts helt onödiga åtgärder får att få något att hända, säger Nadia Hill.
– Men min hyresvärd har inte slutfört de åtgärder som krävs för att bostaden ska bli beboelig på riktigt.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter besiktningar och fuktmätningar har Gällivare kommun beslutat att förelägga om ett vite på 50 000 kronor för att få värden att åtgärda felen.
– Det började bra. Tre fönster fixades. Men sedan hände inget mer. Fyra mögliga fönster är kvar. Hyresvärden, Leijon Property Building AB, har i stället valt att överklaga vitet. Företaget hävdar i överklagandet att förseningen beror på svårigheter att få tag i material.

– Pandemin har inneburit stora problem att få tag i material och varor. Kriget i Ukraina har inte underlättat, säger ägaren Stefan Ovrell, som också är representant för Miljöpartiet i Gällivare.
– Självklart ska vi fixa allt. Men det måste göras en fuktbesiktning igen.
Nadia Hill bara suckar.
– Samma ord hela tiden. Bara en massa hittepå.

Annons
Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.