HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Möter riksdagspolitiker om utflyttning

Hagfors Hyresgästföreningen i Karlskoga och Hagfors går i motvind för att uppmärksamma - inte bostadsbrist - utan bostadsöverkskott. Nu åker de till Stockholm för att uppvakta politiker.

Det började med ett seminariun om bostadsmarknaden i utflyttningskommuner i höstas. Nu går de vidare. Hyresgästföreningen i Karlskoga och i Hagfors planerar att göra flera resor till Stockholm för att träffa politiker på riksnivå. Och med sig hoppas de få lokala politiker från hemma plan.

Hittills har S och M sagt ja till att följa med på resan.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

– Jag undrar om det kan vara så att det är lite fult att erkänna att man är en avfolkningskommun, om det gör att det tar emot att följa med, säger Marianne Svensson som är ordförande i Hyresgästföreningen Karlskoga.

Första resan går i maj. Då ska de träffa vänsterpartiet. Andra resan blir i juni då de kommer att träffa riksdagspolitiker från Fp och Mp.

– Vi hoppas att vi kommer att få träffa samtliga partier i Civilutskottet. Det är valår och vi vill veta vad de tänker göra åt de orättvisor som drabbar hyresgäster i de hundra kommuner som är avfolkningsbygder. Vi är också väljare.

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

Vad är det för slags orättvisor?

– Vi har fått ta ansvar för att vi bor i en avfolkningskommun genom att få betala för tomma lägenheter. Nu kommer kostnaden för att renovera de lägenheter som finns kvar också att gå på oss. Jag tycker att många politiker skyller på EU. Och det är väl jättelätt att skylla på EU, men jag undrar varför det funkar i andra länder. Och jag vill veta var det står i regelverket att det inte går att stötta oss.

Hur högt upp på dagordningen tror du att den här frågan ligger bland politiker?

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

– Jag är rädd för att den inte alls ligger högt upp. Jag tror att en del saknar kunskap om hur det ser ut men vi kände att vi delvis fick gensvar vid seminariet i höstas och att de kanske började förstå att det här är en fråga som man inte alltid kan lägga längst ner.

Hur tycker du att frågan prioriteras inom Hyresgästföreningen?

– Inte alls. Vi har själva fått se till att den kommit med på ett hörn i kampanjen ”Bostadslyftet” som annars handlar alldeles för mycket om att bygga nytt. I vår region har vi fler som har problem med överskott än med bostadsbrist. Vi behöver också ett bostadslyft i våra kommuner, fast på ett annat sätt. Vi har ett bostadsöverskott men brist på lägenheter som markanden efterfrågar.

Vad hoppas ni på genom att träffa politikerna?

– Att de ska få upp ögonen för frågan. Att få svar på varför det går att skylla på EU. Och det skulle vara roligt om vi fick med oss några löften hem.

Läs också Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Största allmännyttan tar bort nollalternativ vid renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.