Annons

Nu blommar dillen i Kärnan

Katrineholm Jordgubbar, tomater, dill och sallad. I de nya kolonilotterna vid Kärnan har odlandet kommit igång.– Det är tack vare KFAB här i Katrineholm. De har ställt upp med allt, säger Thomas Wahlström, ordförande i Hyresgästföreningen i Katrineholm.
Kärnan var ett mycket typiskt 60-talsområde i stadsdelen Nävertorp i Katrineholm. Trevåningshus, portarna mot gården. Några parkbänkar, många buskar och en väl använd lekpark. Men för ett år sedan drog KFAB igång miljonprojektet, där de ska renovera och rusta upp bostäder som har 40-50 år på nacken.
 
I Kärnan har hyresgästerna fått helrenoverat invändigt, nya fasader på fastigheterna. Buskar och träd har tagits bort eller klippts ner. En helt ny lekpark har byggts upp och, som pricken över i, anlades 16 kolonilotter precis bakom husen.
 
– Det har blivit ett helt nytt bostadsområde. Det är jättekul! Man märker att hyresgästerna är väldigt nöjda nu. Jag har en av kolonilotterna och tycker att det känns mysigt att gå ner och riva lite. Grannsämjan har blivit mycket bättre efter renoveringen. Sitter man ute och fikar, bjuder man in varandra till att komma och sätta sig, säger Thomas Wahlström som själv bor i området.
 
Bostadsbolaget håller med verktyg, vattenslangar och skottkärror för att man ska kunna sköta kolonilotterna.
– De var mycket populära och gick åt snabbt. Vi har en lång kö av boende som också vill odla. Man får hyra den så länge man vill, men man måste sköta den ordentligt för att få behålla den.
 
Vad odlar du själv?
– Jag har satt jordgubbsplantor, tomater, dill och sallad. Det verkar ha kommit igång. Barnen i området har varit med och tittat på vid planeringen, så de rör inte det som odlas. Några harar och rådjur har varit här och knaprat lite, men det är svårt att skydda sig mot.
 
Han berättar att de tidigare har haft problem med råttor i kvarteren och att folk slängt soppåsar rakt ut på gården, i buskarna. Men nu har det hållits boendemöten om att det är viktigt att hålla fräscht.
 
Den lokala hyresgästföreningen har fått en ny kvarterslokal som ligger i källarplanet och är lättare att använda än lägenheten som de hade tidigare. Tre kvällar i veckan håller Thomas Wahlström och Lasse Sjöholm cykelverkstad där de hjälper barnen att laga cyklarna. 
 
För att täcka kostnaderna för renovering och investering har KFAB höjt hyrorna i området. En hyrestrappa gäller under 18 månader innan de är uppe i full höjning.
– De har lyssnat på oss hyresgäster. Den högsta höjningen ligger på 960 kronor totalt. Då har vi råd att bo kvar, säger Thomas Wahlström.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.