HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu kan tillval bli ännu dyrare

Nyheter Det ska bli lättare för hyresgäster att påverka lägenhetens standard – men hyran kan höjas för all framtid. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är kritisk till förändringarna som börjar gälla i oktober.

Större möjligheter för hyresgäster att påverka fastighetens standard har varit en fråga som hängt med länge i riksdagens arbete. Men igår klubbade civilutskottet till slut en proposition som ska göra det enklare för hyresgäster att göra tillval såsom en diskmaskin eller inglasad balkong.

Det kan låta sympatiskt men riskerar att bli en kostnadsfälla för såväl nuvarande och kommande hyresgäst. Tillvalet ska, enligt de nya reglerna, ge rätt att höja hyran i tio år. Upp till en tredjedel av hyran ska kunna utgöras av tillval. Efter tio år ska kostnaden bakas in i den ordinarie hyran. Värden får med andra ord betalt för diskmaskinen, eller vad det nu månne vara, många gånger om. Så är det i många fall redan i dag, men då genom ett tillägg på hyresavin där merkostnaden framgår.

Läs ocksåTillval - se upp för värdens lockpriser

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är kritisk:
– Vi är inte emot tillval, men det är absurt att hyran ska höjas för all framtid. Tillvalet borde betalas av inom en rimlig tid, säger Marie Linder.

Hon oroas för att förslaget kommer driva upp hyrorna. Hyresgästföreningen kommer nu att rikta in sig på att upplysa hyresgästerna om att tillval kan bli en kostnadsfälla.
– Vi kommer också arbeta för att det görs en utvärdering efter en tid, säger Marie Linder.

Läs också Lag ska ge mer valfrihet - men tillvalen kan bli dyra i längden Hovrätten: Tillvalet ska vara kvar Allt färre läser tidning – då fortsätter Hem & Hyra att växa Trasiga spisar och överhyra – hyresgäster får 8,6 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.