HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Långsam process för fler tillval

Nyheter För fyra år sedan presenterade regeringen en utredning om ökad möjlighet för till- och frånval i hyresrätt. Innan årsskiftet ska det finnas ett färdigt förslag.

Redan 2008 presenterade regeringen en utredning som öppnade för ökade möjligheter för till- och frånval i hyresrätt. Det kan exempelvis handla om exklusivare vitvaror mot ett hyrestillägg.

– Eller varför inte bubbelbadkar, säger Gustav Gellerbrant, politiskt sakkunnig på Justitiedepartementet.

Läs ocksåAllmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna

Syftet är att hyresrätten ska bli mer individanpassad och därmed mer konkurrenskraftig jämfört med andra upplåtelseformer.
– Det är vanligt att hyresgäster vill ha större egenmakt. Därför är det angeläget att göra dessa förändringar, enligt Gustav Gellerbrant.

Det har gått snart fyra år sedan utredningen om till och frånval presenterades. Om det är angeläget, varför har inte förändringarna redan genomförts?

– Även om det kan tyckas vara en liten reform är det är komplexa juridiska frågor som ska behandlas. Många remissinstanser har synpunkter och departementet måste hela tiden prioritera mellan olika arbetsuppgifter.

Läs ocksåMargaretha, 81, fick ministerbesök genom Goda grannar

Någon gång under året, men inte före sommaren, tror Gustav Gellerbrant att regeringen har ett färdigt förslag för riksdagen att ta ställning till.

Läs också Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå Miljardsatsning slutade i fiasko – här är Riksrevisionens dom Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot regeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.