Annons

De betalar för fläkten – i evighet

Nyheter Även valfrihet har sitt pris. Att byta inredning kan skapa evighetslånga extrakostnader som ärvs av kommande hyresgäster. Lillemor och Stig i Nynäshamn betalar tusentals kronor varje år för tillval de aldrig bett om.
Foto: Kristina Sahlén
Oförstående. Att betala extra hyra i all evighet för vissa tillval är inte rimligt, menar Stig Norberg. "Det borde ju räknas ut när allt är betalt."

Det finns fallgropar även för hyresgäster som har möjlighet att påverka sitt underhåll. Den som väljer att byta upp sig riskerar att få ett påslag på hyran – ibland helt utan tidsbegränsning. Och när hyresgästen flyttar ut förs dessa kostnader ofta över på nästa person som flyttar in.

Pensionärerna Lillemor och Stig Norberg har bott tre år i sin trerummare i Nynäshamn. Under den perioden har de totalt betalat över 8 500 kronor för en säkerhetsdörr, en spis och en köksfläkt som värden menar höjt standarden på lägenheten, vilket innebär en högre hyra.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Säkerhetsdörren sattes in åt den tidigare hyresgästen och spisen är inte heller vårt val. Fläkten kan jag delvis förstå att vi betalar extra för, då andra liknande lägenheter inte har någon, säger Lillemor Norberg.

Vad de däremot inte förstår är varför köksfläkten är så dyr. Hos ett av de större byggvaruhusen går det att köpa exakt samma modell för under 2 000 kronor. Det priset har Lillemor och Stig redan betalat två gånger om.

Annons

– Vi har frågat hur länge vi ska betala. Man är helt rättslös.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Stig Norberg retar sig framför allt på att de själva måste bekosta bytet av kolfilter som ska göras två gånger per år.

– Om jag hyr en fläkt borde det ju rimligen ingå något slags service.

Annons

 

Läs ocksåKräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjningEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.
Fakta: Så mycket kostar Lillemors och Stigs tillval

Läs också Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” Prischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.