Annons

Ny metod ger hemlösa förstahandskontrakt

Helsingborg Ett nytt sätt att arbeta mot hemlöshet provas nu i Helsingborg. Genom ”Bostad först” ska 25 personer som idag är hemlösa erbjudas förstahandskontrakt på vanliga hyreslägenheter. Målet är att minst 80 procent ska bo kvar i lägenheterna efter två år.

”Bostad Först” bygger på att en egen bostad utgör grunden för att kunna ta emot vidare stöd, vård och behandling av t ex missbruksproblem. Helsingborgs kommun blir först i Sverige med att använda metoden när man i september drar igång ett projekt som ska löpa under minst tre år.

Enligt ett pressmeddelande ska 25 personer som idag är hemlösa ska erbjudas lägenhet, och därefter hjälp och stöd. Varje hyresgästs psykiska och fysiska hälsa, sociala situation och upplevelse kommer att följas upp i samarbete med Lunds universitet. Helsingborgshem ordnar de första lägenheterna, men också Akelius och Stenbocken är intresserade av att vara med. Vilka hemlösa som kommer att erbjudas kontrakt avgörs genom intervjuer efter intresseanmälan.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Enligt socialförvaltningen har den sekundära bostadsmarknaden med sociala kontrakt, härbärgesplatser och kategoriboenden vuxit sig allt större de senaste åren. Men den råder inte bot på hemlöshetsproblematiken.
– Tvärtom permanentas hemlösheten, säger Dinah Åbinger, socialförvaltningens verksamhetschef i ett pressmeddelande. För socialtjänsten innebär de många tillfälliga boendelösningarna att pengar som borde gå till stöd och rehabilitering går till lokalkostnader och administration.

Metoden har framgångsrikt använts i USA, Tyskland och Finland skriver socialförvaltningen. I Helsingborg hoppas man att minst 80 procent av projektdeltagarna ska bo kvar i sina lägenheter efter två år.

Annons
Läs också Bostadslösa "dumpas" i Gävleborg och Västmanland Uppsala kommun får bakläxa om att neka bidrag vid svartkontrakt Malmö stads prognos pekar mot dyr hotellnota även i år ”Man tvivlar på sig själv” Få svar från politiker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.