Annons

Ny regel ska göra det enklare att komma åt slarviga värdar

Nyheter En ny avgift som betalar kommunernas arbetskostnader i samband med kontroller. Det är regeringens förslag för hur man mer effektivt ska hitta bristande hyresvärdar och få dem att åtgärda felen.
81-åriga Vita Pedersen har i många år tvingats uthärda bland annat sop- och värmeproblem. En annan av värdens hyresgäster har haft ett hål i taket i flera månader.

Förra veckan skrev Hem & Hyra om 81-åriga Vita Pedersen i Blötberget utanför Ludvika, som i ett helt decennium tvingats leva med en ökänd hyresvärd.

Genom åren har hyresgästerna i hennes område tvingats utstå allt från problem med vatten och värme till smutsiga trapphus och skräpiga källarutrymmen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Trots påtryckningar har värden ignorerat Vita Pedersens vädjan om förbättringar. Nu har hon fått nog och tänker flytta.

– Jag orkar inte ha det så här. Jag är snart 82 år gammal och har aldrig varit med om något liknande. Det är tur att jag har snälla barn som bor i närheten och kan hjälpa mig, annars hade jag inte klarat mig, säger hon.

En annan av skandalvärdens hyresgäster har tvingats leva med ett stort hål i taket efter en vattenskada. Försäkringspengarna för skadan använde värden till något annat.

Läs ocksåKrylbohus hotas av vite – måste utreda fukt och skadedjur

Snart kan vårdslösa värdar som honom få det hetare om öronen.

Hem & Hyra kan berätta att regeringen begärt en utredning om hur kommunerna lättare ska komma åt fastighetsägare som inte följer kraven på underhåll och skötsel.

Annons

Redan i dag har kommunerna ansvar för att kontrollera att fastighetsägare inte bryter mot plan- och byggreglerna. Men tillsynen är på många håll bristfällig, och Hyresgästföreningen har vid flera tillfällen kritiserat kommuner för att inte sätta tillräcklig press på slarviga värdar.

Läs ocksåKravet på husägare i Ställdalen: "Åtgärda annars stänger vi"

Orsaken till den bristande kontrollen är enkel: tillsynen bekostas av skattekronor och tär på ekonomin.

Lösningen: Fastighetsägare som brister i underhållet ska få betala kommunens tillsynskostnader.

– Tidigare utredningar visar att det har varit svårt för kommunerna att komma åt förfallna byggnader och vanvårdade tomter, bland annat för att man inte har haft rätt att få betalt för arbetsinsatser, berättar Lars Brask, utredare på Boverket.

Med hjälp av ett nytt, avgiftsbaserat system, skulle kommunerna få chans att jobba mer dedikerat med tillsynsfrågor och anställa personal för att få ärendena att gå fortare.

– Det skulle vara positivt för hyresgäster som i dag ofta får vänta länge.

Den nya avgiften ska bland annat kunna tas ut av fastighetsägare som slarvar med underhåll av husen eller skötsel av utemiljön samt av värdar som inte följt regler kring byggnation, ventilation, värmeförsörjning eller elsäkerhet.

Annons

Exakt hur den ska appliceras är upp till Boverket att utreda, berättar Lars Brask.

– En av frågorna är hur man ska hantera obefogade anmälningar. Om anmälan saknar grund, ska fastighetsägaren behöva betala då?

Även Kenneth Berglund, utredare stadsutveckling på Hyresgästföreningen, ställer sig positiv till de planerade förändringarna. Han har personlig erfarenhet av den tunga arbetsbörda som vilar på många av kommunens anställda i dag.

– Det kan ibland vara svårt att utöva den tillsyn som man vill och som lagen kräver. Den här avgiften skulle kunna vara ett stöd till kommunen för att kunna utöva tillsyn. Det gagnar inte minst berörda boende, men även kommunen i stort. Många fastighetsägare sköter sina åtaganden, medan andra inte gör det, i samma utsträckning. Avgiften kan därför vara ett steg i rätt riktning.

Boverkets utredning av den nya avgiften ska redovisas senast 28 februari nästa år.

Läs också Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Lägenheten var fylld med skräp – nu krävs hyresgästen på 120 000 kronor Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.