Annons

Karta: Så höjs hyrorna i din kommun

Nyheter Årets hyresförhandlingar börjar bli klara. En miljon hushåll har fått hyreshöjningar på i snitt 0,64 procent. Se alla överenskommelser i din kommun på Hem & Hyras karta.

235 kommunala bolag höjer i år hyran med i genomsnitt 0,61 procent, medan 254 privata värdar höjer med 0,72 procent.

Vinnare är drygt 17 000 hyresgäster hos de tolv kommunala och fem privata hyresvärdar som inte höjer hyran alls (se tabell till höger).

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Högst höjning, 1,8 procent, får studenterna hos AF Bostäder i Lund.

Hem & Hyra har sammanställt en karta med alla 499 inrapporterade överenskommelser. Klicka här för att öppna hela kartan i ett eget fönster och klicka på markören i din kommun för att se både kommunala och privata höjningar.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Källa: Hyresgästföreningens förhandlare.

Hyresgästföreningen är nöjd med de ovanligt låga hyreshöjningarna, men påpekar att det också är väldigt lönsamt att äga och förvalta fastigheter nu. Avkastningen är rekordhög, räntorna rekordlåga och vinsterna har aldrig varit större.

– Den förhållandevis låga nivån på årets hyresöverenskommelser bekräftar vår bild av läget. Det är dags för landets hyresgäster att få ta del av de synnerligen goda ekonomiska förutsättningarna, säger Erik Elmgren.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Men det är inte alla hyresvärdar som håller med. Antalet tvister har ökat kraftigt jämfört med i fjol. Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på de kommunala bolagens organisation Sabo, ser det som att klimatet har blivit kärvare.

– Parterna har stått längre ifrån varandra i år än tidigare och det gör att det blir svårare och svårare att bli överens. Bolagens situation varierar ganska mycket. För ett enskilt bolag kan taxorna ha dragit iväg och bara det kan ge en kostnadsökning på en procent. Då är det svårt att acceptera att man bara får hälften av det.

Annons

Även på den privata sidan har flera förhandlingar brutit ihop. Fastighetsägarna GFR har till exempel strandat förhandlingarna för 43 600 lägenheter i Göteborg. På måndag ska hyresnämnden börja pröva hyrorna för de fösta 23 lägenheterna där. 

Läs mer om årets hyresförhandlingar här.

Fakta: Här slipper ni hyreshöjningar
Kommun Hyresvärd
Upplands Väsby Väsbyhem
Söderhamn Faxeholmen
Enköping EHB
Ljusdal Ljusdalshem
Sölvesborg Sölvesborgshem
Tingsryd Kommunhus i Tingsr
Tranemo Tranemobostäder AB
Kungsör Kungsörs fastighet
Mellerud Mellerudsbostäder
Gagnef Gagnefbostäder AB
Lilla Edet Leifab
tranemo Erik larssons bygg
Värnamo Nivika Bostads AB
Gotland Via Nova fastigheter
Jönköping Romans
Jönköping Karlströms
Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.