HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyrorna klara hos KBAB

Karlstad Hyrorna för KBAB:s hyresgäster höjs med 0,5 procent från 1 mars. Det har hyresmarknadskommittén, HMK, beslutat.

De nya hyrorna för KBAB:s hyresgäster har låtit vänta på sig efter att förhandlingen strandade.

Parterna stod allt för långt ifrån varandra. KBAB:s ursprungsbud låg på 1,5 procent vilket hade motsvarat en höjning på 75 kronor för den som i dag har en hyra på 5000.

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

Hyresgästföreningen å sin sida tyckte i ett första bud att KBAB med tanke på det gynnsamma ekonomiska läget i landet – men framförallt KBAB:s höga vinst – inte behövde höja hyrorna alls.

Bägge parterna närmade sig varandra något under förhandlingen. Föreningen kunde tänka sig en höjning på max 0,2 procent och KBAB en höjning på som lägst 0,7.

Men slutbuden från dem låg ändå så långt ifrån varandra att en strandning var ofrånkomlig.

Annons
Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Nu har HMK fattat beslut som landar mitt emellan slutbuden. HMK anser att en rimlig höjning är 0,5 procent från 1 mars i år, utslaget per helår är det en höjning på 0,4 procent, vilket på en hyra om 5000 kronor, motsvarar en hyreshöjning med 20 kronor i månaden. 

– När jag fick beslutet var känslan vare sig ”JA!” eller ”NEJ!”. Utan mer bara ”Jaha”. Men jag tycker att de gick oss till mötes i och med att höjningen är från första mars och inte från första januari, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anna Nykvist.

Att det är HMK som beslutat den nya hyran betyder mycket för föreningens arbete mot kommunens värdeöverföring och avkastningskrav.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

– Nu är det HMK och inte vi som fattat beslut om de nya hyrorna. Det betyder att vi inte gått med på en höjning för att täcka kostnaderna för avkastningskravet och värdeöverföreningen som vi är emot. Utan vi kan fortsätta att driva en kraftfull kampanj mot kommunen om detta, säger Anna Nykvist.

Annons

KBAB är hade velat ha mer.

– Vi hade önskat en överenskommelse närmare i storlek med vårt yrkande,
men det känns ändå bra, inte minst för hyresgästernas skull, att vi nu nått
en överenskommelse så att de kan få besked och att vi kan gå vidare, säger
KBAB:s vd Carin Skarman i ett pressmeddelande.

Läs också Årets hyror klara i Vara och Lidköping - men det krävdes medling Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.