Annons

Hyrorna klara hos KBAB

Karlstad Hyrorna för KBAB:s hyresgäster höjs med 0,5 procent från 1 mars. Det har hyresmarknadskommittén, HMK, beslutat.

De nya hyrorna för KBAB:s hyresgäster har låtit vänta på sig efter att förhandlingen strandade.

Parterna stod allt för långt ifrån varandra. KBAB:s ursprungsbud låg på 1,5 procent vilket hade motsvarat en höjning på 75 kronor för den som i dag har en hyra på 5000.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästföreningen å sin sida tyckte i ett första bud att KBAB med tanke på det gynnsamma ekonomiska läget i landet – men framförallt KBAB:s höga vinst – inte behövde höja hyrorna alls.

Bägge parterna närmade sig varandra något under förhandlingen. Föreningen kunde tänka sig en höjning på max 0,2 procent och KBAB en höjning på som lägst 0,7.

Men slutbuden från dem låg ändå så långt ifrån varandra att en strandning var ofrånkomlig.

Annons
Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

Nu har HMK fattat beslut som landar mitt emellan slutbuden. HMK anser att en rimlig höjning är 0,5 procent från 1 mars i år, utslaget per helår är det en höjning på 0,4 procent, vilket på en hyra om 5000 kronor, motsvarar en hyreshöjning med 20 kronor i månaden. 

– När jag fick beslutet var känslan vare sig ”JA!” eller ”NEJ!”. Utan mer bara ”Jaha”. Men jag tycker att de gick oss till mötes i och med att höjningen är från första mars och inte från första januari, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anna Nykvist.

Att det är HMK som beslutat den nya hyran betyder mycket för föreningens arbete mot kommunens värdeöverföring och avkastningskrav.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

– Nu är det HMK och inte vi som fattat beslut om de nya hyrorna. Det betyder att vi inte gått med på en höjning för att täcka kostnaderna för avkastningskravet och värdeöverföreningen som vi är emot. Utan vi kan fortsätta att driva en kraftfull kampanj mot kommunen om detta, säger Anna Nykvist.

Annons

KBAB är hade velat ha mer.

– Vi hade önskat en överenskommelse närmare i storlek med vårt yrkande,
men det känns ändå bra, inte minst för hyresgästernas skull, att vi nu nått
en överenskommelse så att de kan få besked och att vi kan gå vidare, säger
KBAB:s vd Carin Skarman i ett pressmeddelande.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Sveriges största hyresuppgörelse strandar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.