HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Microbostäder planeras i Norrköping

Norrköping En hyresrätt för snapchat-generationen. Så beskriver Michael Matérn satsningen på nya bostäder för unga vuxna som ska byggas i Norrköping. Planen är 228 microlägenheter med en hyra under 3 000 kronor i månaden.
Foto: Youthl
Vid Repslagaregatan i Norrköping vill Yothl bygga 228 microbostäder för unga vuxna.

Det nybildade bolaget Youthl Holding presenterade i dag sina planer på att skapa nya billiga bostäder i centrala Norrköping för unga vuxna. I kvarteret Ankarstocken, i korsningen Repslagaregatan och Kristinagatan, vill bolaget uppföra ett bostadshus med 228 microlägenheter. En satsning på cirka 130 miljoner kronor.

— Varje lägenhet har badrum och ett litet pentry och kommer vara på cirka 13 kvadratmeter, men de gemensamma ytorna kommer vara på över 1 000 kvadrat. Fördelat på alla lägenheter så blir det 28 kvadrat per boende, förklarar vd Michael Martén som arbetar som arkitekt.

Läs ocksåMålet: nya bostäder med låga hyror

De möblerade bostäderna kommer riktas till personer i åldern 20-27 år och mer likna ett hotell än ett vanligt flerfamiljshus. Bland annat kommer det finnas tillgång till gym och lounge samt möjlighet till olika tilläggstjänster som städning, frukost och måltider till självkostnadspris.

— Målsättningen är en hyra som ligger på 2 950 kronor i månaden. Det här är inte enbart för studenter, för det finns inga billiga bostäder i dag om man är ung och inte student. I Sverige finns det 413 000 unga som saknar tillgång till ett eget bra boende, så det är den målgruppen vi riktar oss mot, säger Michael Martén.

Kommer ni att förhandla hyrorna?

Läs ocksåBostadsrätter blir nya hyreshus

— Nej, vi kommer inte att förhandla hyrorna. Det här blir billigare än vad som finns på marknaden. Det upprättas inte heller några traditionella hyreskontrakt utan det blir mer digitala prenumerationslösningar som Netflix. Hyran betalas månadsvis och så länge man gör det så bor man kvar.

Bolaget har nu begärt att få tillgång till tomtmarken i ett optionsavtal med kommunen. För kvarteret finns redan en färdig detaljplan med byggrätt som möjliggör bostäder och en byggnad upp till fem våningar. Kommunen kommer stå för sanering och eventuell arkeologisk undersökning av marken.

— Vi vill komma i gång så fort som möjligt. I optionsavtalet har vi tillträdesdag den 1 januari 2019 och då bör vi kunna påbörja grundläggning under våren 2019, säger Michael Martén.

Läs ocksåOlaf står ut med laddkrånglet - för miljöns skull
Läs också Ordförande kritiserar avstängning Ordförande stängs av efter kortköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.