HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya siffror för 2019: Fler barn drabbades av vräkningar

Nyheter Antalet vräkningar ökar liksom antalet barn som drabbas. Under 2019 var det 467 barn som berördes. Det är den högsta siffran sedan 2015.
Foto: Getty images

Trots att det finns en nollvision för barnvräkningar så ökar antalet barn som drabbas. Det visar siffror från Kronofogden som Hem & Hyra tagit del av.

Varje år sammanställer myndigheten statistik om hur många barn som berörs av vräkningar. Den sammanställningen pågår fortfarande för 2019, men när Hem & Hyra granskar Kronofogdens årsredovisning framgår att den negativa trenden fortsätter.

Läs ocksåMassuppsägningarna: Adnan och ettåriga dottern vet inte vart de ska ta vägenAdnan sägs upp

För tredje året i rad ökar antalet berörda barn och under 2019 handlade det om 467 barn. 2018 var siffran 448. Trots att siffran ökar är det faktiskt något färre vräkningar det handlar om. Orsaken är att de drabbade familjerna har flera barn.

Antalet barn som berörs av vräkningar 2015-2019

I statistiken är det också en kombination av barn som drabbas i sitt permanenta boende och barn som exempelvis bor växelvis hos två föräldrar.

Läs ocksåMicael och familjen vann striden mot kommunen som ville vräka – nu hotas de med uppsägning igenMicael Adelina Jossefine Vallentuna

– Det är väl typiskt värst för den som vräks från sin permanenta bostad. Sedan påverkas givetvis alla. Om du bor växelvis och ena föräldern blir vräkt så är det så klart jättejobbigt ändå, kanske tappar du möjligheten till det växelvisa boendet. Det kan påverka barnen i stor utsträckning, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Även totalt sett ökar antalet vräkningar, förra året verkställdes 2 506 stycken, den högsta siffran sedan 2013. Och kanske är det mer sannolikt att den siffran fortsätter att öka än att den går ner igen.

– De låga siffrorna som vi sett de senaste åren, min bedömning är att det är en sorts botten. Vi har legat på låga nivåer. Baserat på den kommande ekonomiska utvecklingen ser jag en risk för att det faktiskt kommer att gå upp lite grann snarare än att det sjunker, säger Johan Krantz.

Läs ocksåKommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död
Läs också Barnvräkningarna skenar - Robin och Linn riskerade att ställas på gatan med sina fyra barn Jennie vräktes av socialtjänsten – väntar på svar från Högsta domstolen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.