Annons

Nystart för hyresgäster i Tjällmo

Motala Efter ett års uppehåll har den lokala hyresgästföreningen i Tjällmo startat om på nytt. Detta i en ny lokal med bättre tillgänglighet.
Foto: Jenny Knutsson
Kurt Thörngren och Barbro Lindgren är nöjda med den nya lokalen, som är tillgänglighetsanpassad.

Som i flera andra lokala hyresgästföreningar upplevde de engagerade i Tjällmo hur de blev färre och färre och fick dra ett allt tyngre lass.

– Till sist var vi bara tre personer kvar och kunde inte få ihop någon styrelse, berättar Kurt Thörngren, en av eldsjälarna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Den lokala föreningen blev på pappret en arbetsgrupp, som i praktiken fortsatte att genomföra samma aktiviteter som tidigare. Grillaftnar, boule och bingo lockar alltid många hyresgäster i den lilla orten i nordöstra delen av Motala kommun.

– Vi jobbade på lika flitigt som innan, men allt blev lite mer omständligt, säger Barbro Lindgren, som sedan flera år är aktiv inom Hyresgästföreningen.

Till skillnad från lokala hyresgästföreningar som leds av en styrelse så saknar de mer informella arbetsgrupperna egen budget och det krånglade till det när saker skulle köpas in till de olika aktiviteterna och utgifter redovisas för hyresvärden Platen, som står för stora delar av kostnaderna för aktiviteter i deras bostadsområden.

Läs ocksåGaragestriden har fått hyresgästerna att gå samman

Därför gjordes ett nytt försök att få ihop en styrelse och i år gick det bättre.

Annons

– Vi är nio stycken. Det är i princip samma personer som ingick i arbetsgruppen, säger Barbro Lindgren, som är kassör medan Kurt Thörngren tagit på sig ansvaret som ordförande.

De upplever fortfarande administrationen som en tung bit att bära som ideellt arbetande.

Läs ocksåHyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemangMichel Rowiński, porträttbild, i glasögon och halsduk. I bakgrunden till vänster syns ett höghus. Han står under en pergola. Michel har blivit suspenderad från sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen.

– Men vi rår mer över oss själva nu, så det är ändå bättre, tycker Kurt Thörngren.

Lagom till nystarten har föreningen bytt lokal och flyttat in i församlingshemmet, där man delar utrymmen med flera andra föreningar. Tidigare höll man till i en källarlokal i ett hyreshus. En brant trappa ställde till problem för rörelsehindrade, men inte nu längre.

– Vår nya lokal är mer ändamålsenlig. Här går det att ta sig in även med rullstol och rollator, det gick inte på förra stället. Vi vill ju att alla ska kunna vara med, säger Kurt Thörngren.

Hyresvärden Bostadsstiftelsen Platen står för hyreskostnaden, 2 000 kronor om året, som en del i det avtal om boinflytande som finns mellan värden och Hyresgästföreningen.

Annons

Barbro och Kurt ser optimistiskt på framtiden, men hoppas att fler av de många yngre medlemmar som brukar komma på aktiviteterna även ska vilja engagera sig framöver.

– Generellt är Tjällmo en ort med starkt föreningsliv. De flesta är med i någonting. Det är nästan ett måste om man ska kunna bo här, säger Barbro Lindgren.

– För att inte bli isolerad, fyller Kurt Thörngren i.

Närmast på schemat för den aktiva föreningen står en boulecup den 15 augusti dit även hyresgäster från andra bostadsområden i kommunen är inbjudna.

Läs också Återbrukstrenden tar sig nya uttryck Kattoaletten blev en ny picknickplats Så umgås grannarna i coronatider

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.