Annons

Nystart efter nedläggning på Gamlegården

Kristianstad Under sommaren lade den sista lokala hyresgästföreningen i miljonprogramsområdet Gamlegården ned. Men Hyresgästföreningen Kristianstad-Bromölla-Hörby tror på en annorlunda nystart. "När samhället förändras måste vi också göra det", säger Lotta Jidewå som är ordförande i föreningen.

Kvarterslokalerna finns kvar; en handfull utspridda runt om i bostadsområdet. Men verksamheterna som en gång fyllde dem är borta. Med ett undantag. En lokal som tre invandrarföreningar använder till att hålla möten.

– Det är en somalisk, en etiopisk och en förening med ensamkommande, säger Lotta Jidewå.
Det är också så som hyresgästförening hoppas att kunna fylla lokalerna med verksamhet igen. Genom att knyta föreningar som redan verkar i området till sig, istället för att på en gång starta upp en ny lokal hyresgästförening.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är farligt att säga att nu ska vi ha möte, då är det bättre att börja med olika arbetsgrupper, säger Lotta Jidewå och fortsätter:

Annons

– Har vi is i magen tror jag att det kommer tillbaka på något vis.

Framöver är tanken är att skriva avtal med de olika föreningarna, där de mot att få tillgång till en lokal förbinder sig att ställa upp med ett antal personer för nattvandring. Men också att Hyresgästföreningen ska kunna hålla i informationsmöten inför de olika föreningarnas medlemmar.

Annons
Läs ocksåBoende får egen tidning på Gamlegården

– Att hitta rätt former för det här tar tid, men det kan bli mer hållbart. Är det bara hyresgäster är det lätt att det dör ut när de flyttar, säger Sonja Håkansson, som är verksamhetsutvecklare på hyresgästföreningen.

Läs också Gamlegårdens köpcentrum ska bli jämställt Hyresgästföreningen lägger ned verksamhet på Gamlegården ABK satsar på flerspråkiga miljövärdar Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.