Annons

Nytt bolag köper 720 lägenheter i Sundsvall

Sundsvall Rikshems sparkade vice vd Ilija Batljans fastighetsbolag SBB växer snabbt. Sedan april har 2 600 bostäder förvärvats. Nu ökar beståndet ytterligare med 720 lägenheter i Sundsvall.

Det är knappt ett år sedan som Rikshems vice vd fick sparken – för hans privata fastighetsaffärers skull.

Ilija Batljan har idag inte mindre än 107 registrerade bolag, varav 16 inom fastighetsbranschen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, är det senaste i raden och har sedan starten i april 2016 varit på stark frammarsch. På drygt ett halvår har SBB förvärvat tusentals fastigheter i Dalarna, Skaraborg, Göteborg, Linköping, Borlänge och Sollentuna.

Första fastighetsaffären gjordes i maj. Då köptes SBB 18 fastigheter i Skaraborg med totalt 732 lägenheter från Bygg-Fast. En affär som tidningen Fastighetsvärlden bedömer var värd nästan 400 miljoner kronor.

– Det är normala, väldigt bra svenska orter. Skillnaden är att det är färre investerare som vill köpa här, sa Ilija Batljan till Fastighetsvärlden i samband med förvärvet.

Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

Affären innebar merparten av Bygg-Fasts förvaltningsfastigheter där även grundaren av bolaget, Keith Olsson, följde med i köpet. Liksom vd:n Per-Olof Andersson.

Att knyta till sig gräddan av fastighetsbranschens mest framgångsrika tycks vara en genomgående strategi av SBB.

Annons

Av gamla arbetsgivaren Rikshem har Ilija hittills lyckats få över sex nyckelpersoner till sin ledningsgrupp.

Läs ocksåSBB:s nya bostadsbolag skapar oro bland hyresgästernaMona Dahlin tycker att det är bättre att lägga igenom rabatterna än att låta maskrosorna ta över.

Och nu kan alltså SBB, med kontor på Strandvägen i Stockholm, snart sätta en nål längre norrut på fastighetskartan.

Bolaget tar över Gimmel Fastigheters hela bestånd i Sundsvall. Vilket innebär 470 lägenheter på Söndagsvägen och Hammarvägen, 150 lägenheter i Skönvik samt Allégården med 100 lägenheter. Fastigheterna bedöms, enligt Fastighetsvärlden, ha ett värde på cirka 600 miljoner kronor.

Enligt ett pressmeddelande blir SBB också delägare till resten av Gimmels bestånd i Bollnäs och Söderhamn, cirka 800 lägenheter.

Erik Paulsson och Sven-Olof Johansson, som äger 20 procent vardera i Gimmel, köper in sig i SBB med en ägarandel om 8 procent vardera.

– Jag är väldigt glad att få in Erik Paulsson och Sven-Olof Johansson som delägare i SBB. För mig är både Erik och Sven-Olof två stora förebilder, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Annons

– Ilija (Batljan) frågade för ett tag sedan om vi kunde tänka oss att sälja Sundsvallsbeståndet och jag och Sven-Olof pratade ihop oss ganska snabbt med övriga delägare, så affären har gått mycket smidigt, säger Erik Paulsson i samma intervju.

Affären mellan SBB och Gimmel Fastigheter kommer att behandlas på SBB extra bolagsstämma eftersom Lennart Schuss är styrelseordförande i båda bolagen.

SBB:s investering i Sundsvall betyder att hyresgästerna på Söndagsvägen och Hammarvägen får en ny värd – igen.

Det var inte mer än två år sedan som Gimmel Fastigheter köpte husen av Sköns Bostäder AB.

Fakta: Samhällsbyggnadsbolaget SBB

På sju månader har SBB köpt ihop ett bestånd med 2.600 bostäder och drygt 200.000 kvm lokaler.

Målet, enligt fastighetsägaren Ilija Batljan, är en börsnotering inom ett år och ett bestånd värt 20 miljarder inom fem år.

Beståndet har redan nått 4 miljarder, enligt Fastighetsvärldens sammanställning.

Flera av SBB:s nyckelpersoner har följt med grundaren Ilija Batljan från Rikshem.

Det var i mitten av december 2015 som Ilija Batljan under uppmärksammade former lämnade vice VD-posten i Rikshem.

Tre månader senare startade han fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

Batljan har även planer på att köpa fastigheter i Norge och Finland.

Källa: Fastighetsvärlden

Läs också Brister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år" SBB:s hyresgäster i Ulricehamn: "Skäms när vi får besök" Hyresvärden bygger padelbana – och vill samtidigt höja hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.