Annons

Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar

Halmstad SBB och Franshill lämnade hyresförhandlingarna. Sen höjde de hyran ändå – och många hyresgäster betalade. Hyresgäster som inte accepterade höjningen dras nu till hyresnämnden: ”Synd att det ska behöva gå så här långt.”
Tomas Svensson
Foto: Petra Martinsson/ Anders Eeg-Olofsson
Tomas Svensson är hyresgäst i Halmstad, aktiv i Hyresgästföreningen och har som förtroendevald erfarenhet av hyresförhandlingar.

Historiskt höga krav och rekord i antal strandningar. 2023:s års hyresförhandlingar har inte varit som något annat år. I Halmstad är de inte över än.

Willhem strandade förhandlingarna redan i våras. Det gjorde även SBB och Franshill som krävde 4,8 procent i hyreshöjningar. Det kan jämföras med att allmännyttiga HFAB:s hyreshöjning på 3,3 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Trots att det inte fanns någon överenskommelse spikad mellan SBB, Franshill och Hyresgästföreningen skickade bostadsbolagen ut hyresavier med hyreshöjningen 4,8 procent.

Hyresgästföreningen kontrade med att uppmana hyresgästerna att fortsätta betala den gamla hyran – vilket man har rätt till utan att det får några konsekvenser. Enligt SBB med cirka 170 lägenheter betalade dock 80 procent den nya högre hyran.

”Utnyttjar folks rädsla”

Tomas Svensson är hyresgäst i Halmstad, aktiv i Hyresgästföreningen och har som förtroendevald erfarenhet av hyresförhandlingar.

– Bostadsbolagen utnyttjade folks rädsla att bli vräkta. Och folk förstår inte att om man betalar höjningen godkänner man den, säger han.

Flera hyresgäster får också inkassokrav om de inte betalar den nya hyran, något som SBB idag säger var ett misstag.

Hyresgästerna som har valt att inte betala den nya hyran, innan det finns en överenskommelse, blir nu kallade till hyresnämnden. Dit har SBB och Franshill i Halmstad skickat in en ansökan om att pröva hyrorna. I de flesta fallen kommer Hyresgästföreningen att vara hyresgästernas ombud.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– Vi följer bara de gängse reglerna om hur man beter sig i sådana här situationer, säger Ola Svensson, regionchef Syd på SBB.

Enligt Franshills vd Maria Widenstedt har 19 av deras hyresgäster fortsatt betala den gamla hyran. Via mejl förklarar hon den uppkomna situationen:

– Vi har haft flertal möten med Hyresgästföreningen men vi har tyvärr inte samma bild av kostnadsökningen.

Läs ocksåMan lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelseDe fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.

Hyreskonflikter på flera håll

Det är inte bara i Halmstad som hyreskonflikter pågår. Också i Göteborg har flera stora värdar strandat förhandlingar och signalerat att i stället för att göra nya förhandlingsförsök kan de komma att pröva hyrorna i hyresnämnden. Även i Malmö kan så bli fallet.

För hyresnämnder runt om i landet kan det alltså bli ett stort antal ärenden som man måste titta på.

Lise-Lotte Norén Wilkens, hyresråd Hyres- och arrendenämnden i Göteborg.

Går processen hela vägen i Halmstad kommer hyresnämnden att besikta lägenheterna, bruksvärdera dem och bestämma hyrorna. Nämnden kommer inte besluta om en höjning i procent. Parametrar som ingår i en hyresförhandling kommer inte att beaktas.

– Det kommer inte att tas någon hänsyn till kostnadsökningar, ekonomiska prognoser eller sådant, säger Lise-Lotte Norén Wilkens, chef över Hyresnämnden i Göteborg.

Annons

Resurskrävande process

I bruksvärderingar ingår nästan alltid jämförelseobjekt. Fastighetsägarna vill oftast visa på jämförbara lägenheter med högre hyra än de som blir prövade. Hyresgästföreningen vill generellt visa på bostäder med lägre hyra. Också dessa lägenheter ska hyresnämnden besiktiga.

Lise-Lotte Norén Wilkens hoppas att de inom kort kan kalla parterna till en förberedande förhandling. Inte alla 40 lägenheter kommer att prövas utan parterna får komma överens om några representativa. Enligt Lise-Lotte Norén Wilkens väntar en resurskrävande process och som kommer att ta tid.

– I bästa fall skulle jag tro att den är färdig i slutet av året.

Hon har ingen synpunkt på hyresvärdarnas agerande.
– Jag har inga åsikter. Vi följer de regler som finns, det är sen upp till parterna vad de gör. Vi kan vägleda i processen.

Hyresgästen Tomas Svensson tycker det är illa att bostadsbolagen inte har gjort mer för att komma överens med Hyresgästföreningen.

– Synd att det ska behöva gå så här långt. Bostadsbolagen har också tjänat mycket pengar under många år när man haft nollränta och noll inflation. Det borde jämna ut sig. Och folk måste ha råd att betala sin hyra.

Fakta: Hyresnämnden del av domstolsväsendet
  • Hyres- och arrendenämndens avgör, likt en domstol, tvister om bostäder och lokaler.
  • Är en del av domstolsväsendet.
  • Fattar beslut om parterna inte kommer överens.
  • Finns på åtta ställen i landet.
Fakta: Ny lag ska öka tempot
  • I januari 2023 infördes en ny lag som ska förhindra att förhandlingar drar ut på tiden. Den innebär att om privata fastighetsägare och Hyresgästföreningen inte kan nå en hyresuppgörelse är det möjligt att vända sig till en oberoende skiljeman. Skiljemannen utses av hyresnämnden. Det ska ske före någon part strandat förhandlingarna.
  • Kommer Hyresgästföreningen och ett allmännyttigt bostadsbolag inte överens kan frågan lämnas över till den så kallade Hyresmarknadskommittén.
Läs också Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.