HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt landmärke ger minst 200 nya lägenheter

Malmö För att förverkliga storsatsningen av höghuset Culture Casbah på Rosengård bildar kommunala MKB ett nytt bostadsbolag med tre privata fastighetsägare. 1 650 hyresgäster påverkas.
Foto: MKB
1 650 befintliga hyresgäster byter ägare från kommunala MKB till det nya bolaget Culture Casbah, som ska ägas gemensamt av MKB, Balder, Heimstaden och Victoria Park.

För att ro jätteprojektet Culture Casbah i hamn går kommunala MKB ihop med Heimstaden, Balder och Victoria Park. Tillsammans ska de förvalta 1 650 lägenheter, som idag ägs av MKB, och bygga minst 200 lägenheter i ett höghus mitt i Rosengård. Dessutom hoppas man på att få möjlighet att bygga ytterligare 300 bostäder i området.

Som en del i uppgörelsen mellan bolagen övergår därmed 1 650 av MKB:s lägenheter till det nya bolaget, som eventuellt får just namnet Culture Casbah. Men innan första spadtaget kan tas måste kommunfulllmäktige godkänna att MKB bildar nytt bolag med de privata fastighetsägarna. På en presskonferens idag strödde dock Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) lovord över projektet.

Läs ocksåNu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidareUlf Nilsson har Hyresgästföreningens symbol intatuerad på underarmen.

– Det blir så mycket mer än ett landmärke. Det här ger en möjlighet att bygga ihop Rosengård med resten av staden, vilket innebär ett lyft för alla. Det är unikt, kaxigt och fött ur ett visionsarbete. Det visar att inget i Malmö är omöjligt, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh.

För ett och ett halvt år sedan avsatte de fyra bolagen tillsammans en halv miljon kronor för att utreda förutsättningarna för att ro Culture Casbah i hamn. Efter utredningen har man dessutom avvaktat grönt ljus för Rosengårds pågatågsstation, vilket var en förutsättning för hela projektet. Investeringarna som krävs är så stora att MKB menar att det kräver flera bostadsbolag.

– Nu är det Rosengårds tur. Och det är inget projekt utan på riktigt. Men vi kan inte göra det här själva och det är heller inte rimligt att förvänta sig att MKB:s hyresgäster ska bekosta det här. Nu är vi fyra som delar på riskerna och vi kan dessutom lära av varandra, sa Terje Johansson, vd för MKB.

Läs ocksåEfter tre flyttar på tre år - så fick Klara, 25, äntligen hyra i första handKlara Falkengren, 25, har fått sitt första förstahandskontrakt.

Vad innebär det för hyresgästerna i de 1 650 lägenheter som MKB äger idag?

– De kommer inte att märka någon skillnad, sa Terje Johansson.

Men vad innebär det för ett kommunalt bolag som MKB att sälja 1 650 lägenheter. Det minskar ert beståd rejält.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Inte i praktiken. Om mellan 18 och 24 månader har vi lika många lägenheter som idag eftersom vi bygger så mycket, sa Terje Johansson.

Vem ska lockas att bo i Culture Casbah?

– Vi hoppas att det ska intressera både folk som bor på Rosengård i dag och folk från andra delar av stan, sa Terje Johansson.

Katrin Stjernfeldt Jammeh betonade vikten av att även kommersiella aktörer är inblandade.

– Det är ett värde i sig att det inte är ett socialt projekt. Det här visar att det finns en vilja att investera kapital i Rosengård. Det finns en potential i området som inte är utnyttjad, sa hon.

Även Patrik Hall, vd för Heimstaden, var nöjd med överenskommelsen.

– Det som är bra för Malmö är bra för oss. Det är lika mycket hjärta som hjärna i det här, sa Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Trots att det innebär att det kommunala bostadsbolaget MKB tappar 1 650 lägenheter i Malmö är Hyresgästföreningen positiv.

– Det är jättebra och spännande att det är fyra bostadbolag som är inblandade. Det krävs för den här typen av projekt. Det enda jag vill att man ska vara försiktig med att man inte överrenoverar och höjer hyrorna, säger Kenneth Gustavsson.

Lägenheterna i det nya bolaget Culture Casbah kommer att fördelas via Boplats Syd enligt MKB:s köregler. Om kommunfullmäktige godkänner planerna kan huset Culture Casbah stå klart år 2021.

Här är MKB:s egen film om Culture Casbah från 2014.

Läs också Mattis och Pauline portades från hyresförhandlingen: ”Tycker vi har rätt till inflytande” Kokainfylld fågelholk ska bevisa misstänkt svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.