Annons

Oklar ombildning till bostadsrätter upprör

Sollefteå Hyresgästerna i Graningebruk fick helt plötsligt en dag veta att hyresvärden skulle ombilda deras hyresrätt till bostadsrätt, vilket fick några av dem att reagera.Lennart Maistedt är upprörd.– Jag vill inte hålla på och tjafsa med att köpa min lägenhet. ​
Hyresrätt är den boendeform som jag har valt och vill fortsätta att ha, säger Lennart smått irriterat.
Hyresvärden Rune Jonsson är dock övertygad om att han gör hyresgästerna en stor tjänst genom att ombilda deras boende till bostadsrätter.
En bostadsrättsförening har redan bildats och ansökan om lagfart har sänts till inskrivningsmyndigheten.
– Ja, åtta av de tolv hyresgästerna har röstat för en bostadsrättsförening, så det är inget att tjafsa om. Vi har haft en jurist att sköta det hela så att allt har gått rätt till, säger Rune Jonsson.
 
Men enligt folkbokföringens uppgifter är dock bara fyra av de tolv lägenheterna bebodda med totalt sex folkbokförda hyresgäster.
– Och vi fyra har sagt nej, säger Lennart Maistedt bestämt.
Vad striden handlar om är de fem huslängor som finns kvar av de gamla smedbostäderna vid Graninge järnbruk. De inrymmer totalt tolv lägenheter. Enligt Rune Jonsson är de historiska byggnaderna en kulturskatt som bör bevaras.
– Genom att bilda en bostadsrättsförening kommer jag att kunna hålla kostnaderna nere och i förlängningen gynnar det de som bor i bostadsrätt mer än med hyresrätt, säger Jonsson.
 
Enligt Lennart Maistedt har inte mycket hänt sedan Jonsson tog över Graninge Bruk.
– Ytterfasaderna är i dåligt skick, taken är helt slut. Det enda han har åstadkommit är att släcka ner utebelysningen, för oss. Jag kommer att bo kvar och blir det en bostadsrättsförening kommer jag att hyra av den, säger Lennart Maistedt.
Carolina Eklund, jurist på hyresgästföreningen har följt fallet från början och hon ställer sig frågande till att någon ansökan är inskickad.
– Jag har just pratat med inskrivningsmyndigheten, IM, och det finns inte registrerat någon ansökan om lagfart på fastigheten, säger Carolina.
 
Ett brev har skickats till IM för att uppmärksamma dem om fallet så de ser till om röstningen har skötts korrekt i fallet
Fakta regler vid ombildning: Minst två tredjedelar av hyresgästerna måste godkänna försäljningen och dessa måste vara folkbokförda på adressen och ha ett förstahandskontrakt.
 

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.