Annons

Orsabostäder DO-anmälda

Orsa ​En 21-årig man från Orsa har anmält kommunala Orsabostäder till Diskrimineringsombudsmannen, DO. 21-åringen kände sig diskriminerad när han sökte lägenhet och fick klä skott för vad andra unga hyresgäster gjort.
21-åringen sökte med hjälp av en vän till familjen bostad hos Orsabostäder i somras och upplevde då att han bara möttes av allmänna resonemang om att ungdomar stör och om att det alls inte är lätt att få en bostad när man är ung.
 
Vännen som följde med gjorde efter mötet med 21-åringens tillåtelse en DO-anmälan i hans namn. I anmälan beskrivs hur samtalen handlade om ungdomar i allmänhet och hur de kan störa andra och nästan inget alls om 21-åringens önskan om bostad.
 
– Orsabostäder säger att de behandlar alla lika men efter vad jag hört behandlar de alla lika illa. De kommer med skrämselpropaganda, jag har faktiskt aldrig varit med om nått liknande, säger den medföljande vännen till Hem & Hyra.
 
21-åringen fick aldrig någon ursäkt av tjänstemännen men väl en egen lägenhet.
– Han är så glad för lägenheten och han bryr sig inte om anmälan längre men jag vill att det uppmärksammas hur Orsabostäder behandlar människor vars enda ”fel” är att de är unga, säger vännen.
 
Orsabostäders vd Jan Kans skriver i ett mail till Hem & Hyra att ”om man anser att alla ungdomar utan inkomst diskrimineras så är det lika över hela landet.” 
 
Jan Kans skriver vidare att han när det aktuella mötet avslutades lovade den sökande att göra allt i sin makt att ordna ett boende åt honom:
– Detta löfte höll vi. Att då bli anmäld för diskriminering känns enormt otacksamt, skriver Jan Kans avslutningsvis i mailet till Hem & Hyra.​

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.