HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ovanlig nattslända stoppar bostadsbygge

Upplands-Bro En sällsynt nattslända hotas. Det är ett av skälen till att ett stort bostadsbygge i Upplands-Bro riskerar att stoppas. ”En riktig kalldusch”, säger Janne Stefansson, KD, ordförande i kommunens samhällsbyggnadsutskott.
Foto: Wikipedia
Bostadsbygget Trädgårdsstaden i Upplands Bro stoppas. Skälet är att länsstyrelsen förbjuder kulvertering av en å för att bland annat en nattslända hotas.

I november 2019 togs första spadtaget för Riksbyggens bygge av 800 bostäder i Trädgårdsstaden i Upplands-Bro. På sikt är tanken att det ska byggas uppemot 2 000 bostäder av bland annat Stena Fastigheter.

Men nyligen kom ett beslut från Länsstyrelsen Stockholm som kan äventyra projektet.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

För att bygga bostadsområdet vill Upplands-Bro kommun bygga in flera hundra meter av Sätrabäcken i en kulvert. Men Länsstyrelsen Stockholm anser att det skulle leda till stor miljöpåverkan och säger nej med stöd av miljöbalken.

I sitt beslut förbjuder de kulvertering av 199 meter av Sätrabäcken. Skälet är att Länsstyrelsen bedömer att det skulle påverka djur- och växtlivet negativt. Ett exempel är ”att den relativt ovanliga nattsländan Limnephilus marmoratus påträffats i höjd med Norrboda”.

Malva Ahlkrona, enheten för mark- och vattenskydd, Länsstyrelsen Stockholm har handlagt ärendet. Hon förklarar till att den ovanliga sländan är en del i beslutet att säga nej. En annan del är att en kulvert skulle göra det svårare för djur och insekter att röra sig.
– Att bygga en ganska lång kulvert över ett öppet vattendrag skulle göra det svårare för till exempel sländor och groddjur att hitta mat och lägga ägg. Det är också negativt för växtlivet eftersom frön får svårare att spridas via vatten, säger hon.

Läs ocksåHär ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheterHedda Tråcklare bor i det nybyggda kvarteret Kalmarporten i stadsdelen Snurrom. Bilden visar det hyreshus hon bor i.

Janne Stefansson, KD och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, Upplands-Bro kommun är tagen på sängen av beslutet.
– En riktig kalldusch, säger han.

Länsstyrelsens beslut har redan fått konsekvenser.
– Vi har upphandlat markarbeten och skulle skriva på papper i måndags så att de kunde starta, men vi fick avbryta och skrev inte på, säger han.

Hur förbudet mot kulvertering kommer att påverka Riksbyggens bostadsprojekt med cirka 800 bostäder, vet inte bolaget i dagsläget, enligt Håkan Andersson, bolagets presschef.

Läs ocksåDvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia

”Vi utreder just nu i vilken utsträckning som beslutet kommer att inverka på det kommande bostadsbyggandet, så vi ber att få återkomma när vi vet mer. I första hand planerar Riksbyggen att bygga bostadsrätter i Trädgårdsstaden även om ett mindre antal hyresrätter också kan bli aktuellt”, skriver han i ett mejl.

Mathias Rantanen, samhällsbyggnadschef på Upplands-Bro kommun, berättar att kommunen funderar på att skicka in en alternativ lösning än kulvertering till länsstyrelsen. Parallellt kommer troligen kommunen att överklaga länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen.
– Det kan vara viktigt att pröva kulvertering för att få ett prejudikat så vi vet vad som gäller i framtiden, säger han.

Men exakt hur länsstyrelsens beslut påverkar bostadsbygget vet han inte. Klart är i alla fall att kommunen måste göra en ny upphandling av markarbeten, som inte innefattar kulvertering.
– Det blir en viss förskjutning i tid och vissa delar stannar upp men vi hoppas vi kan starta med arbetena i andra delar av området.

Kunde ni gjort något för att förhindra det här?
– Jag kan inte kommentera det, vi håller på att analysera länsstyrelsen beslut.

Läs också Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.