Annons

Platt fall för hyresgarantier

Nyheter De ansvariga hade räknat med 20 000 garantier per år. Färre än 50 stycken har utfärdats. Regeringens satsning på hyresgarantier är en flopp.​
Regeringen hade storslagna planer för hyresgarantierna när de infördes förra sommaren.
Pengar avsattes för 20 000 hushåll, 100 miljoner kronor.
I februari, åtta månader efter införandet, hade endast 49 garantier betalats ut. Knappt två promille av det förväntade antalet.
– Ja, det är färre än vad vi hade räknat med, säger Susann Bard vid Statens bostadskreditnämnd, BKN som administrerar garantierna.
Hyresgarantierna är ett borgensåtagande från kommunernas sida om att garantera hyran i minst sex månader för personer med svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden.
I gengäld får kommunerna ett statligt bidrag på 5 000 kronor per garanti.
 
Inför 2008 anmälde 20 av landets 290 kommuner intresse för garantierna, fem av dem har hitintills ansökt om pengar.
– Vi har ringt runt till kommuner som sagt att de inte är intresserade och frågat varför. Och i grunden kan man säga att bostadsförsörjning inte står högt upp på kommunernas dagordning, säger Susann Bard som till hösten ska utvärdera garantierna.
Daniel Liljeberg är politisk sakkunnig på finansdepartementet. Han vill inte tala om ett misslyckande för garantierna, trots det skrala intresset bland kommunerna,
– Nej, 49 personer har trots allt fått hjälp med bostad.
 
Problemet med garantierna har främst varit att det funnits en oklarhet i kommunerna var administrationen ska ligga och att det råder en brist på hyresrätter att förmedla, säger han.
Drygt 250 000 kronor har än så länge betalats ut till kommunerna, en mycket liten del av de öronmärkta 100 miljonerna.
Pengarna som blir över ska i stället att användas till annat, enligt Daniel Liljeberg
Kommer pengarna att omfördelas inom bostadsområdet.
– Det vill jag inte uttala mig om i dag, säger han.
 
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Staten föreslås ta över floppsatsning Flopp för satsningen på att ge unga bostad Kommunerna nobbar stöd till lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.