Annons

Polisen vill ha fler kameror i bostadsområden i Malmö

Malmö Möllevången står på tur när polisen planerar utökad övervakning av malmöborna. Målet är att vissa av kamerorna ska bli permanenta.

De nya kamerorna kan vara på plats redan i slutet av sommaren eller under början av hösten, om polisen får som de vill.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi undersöker saken och möjligheterna. Att återuppta kamerorna som fanns på Möllevångstorget och även i anslutning till problematiken som har varit runt knarkrondellen, säger Andy Roberts, lokalpolischef för norra Malmö.

Tidigare fanns kameror på Möllevångstorget men de plockades bort för ett antal år sedan. Sedan i vintras sitter en kamera i rondellen på Parkgatan, “knarkrondellen” i folkmun, med anledning av problem med narkotikahandel på platsen. Polisen har även kameror i andra stadsdelar, bland annat i hyreshusområden på Seved och Rosengård.

De nya diskussionerna rör den krogtäta delen av Möllevången där det rör sig mycket människor men även kringliggande gator som präglas av hyreshus.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Det ska vara till viss del avskräckande men också trygghetsskapande, säger Andy Roberts.

Polisen vill börja filma på flera platser:

Annons
  • Möllevångstorget
  • Kristianstadsgatans östra del
  • Delar av Falsterbogatan
  • Norra och Södra Parkgatan ner mot Amiralsgatan
  • Inne i Folkets park

Behovet av kameror motiveras med pågående narkotikaförsäljning men även grova våldsbrott i anslutning till krogarna på Möllevången. Rent konkret handlar det om att sätta upp kameror med tillstånd för 30-dagar, polisen fattar själva beslut om sådana. Men redan nu är ambitionen att gå vidare och ansöka till länsstyrelsen om att kamerorna ska få sitta kvar under betydligt längre tid.

Hur ser ni på de boendes behov av personlig integritet?

–  Den vägs alltid in och är en viktig del när vi beslutar om var vi ska sätta upp kameror. De ska inte filma in i bostäder och portar. De som bor där ska inte känna sig övervakade, säger Andy Roberts.

Enligt hans erfarenhet går de boendes reaktioner att dela in i två kategorier.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

 En del av invånarna vill ha kameror överallt och säger “jag gör inget olagligt och har inget att dölja”. Andra tycker att man ska kunna röra sig på gatorna utan att statsmakten filmar en.

Polisen har liknade planer i södra Malmö, vid Lindängen centrum utanför biblioteket. Det är en omstrukturering av tidigare kameror med korta tillstånd och även här motiveras övervakningen med narkotikahandel och medföljande stök.

Annons

Målet här är permanent och vi går sakta men säkert mot det, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdseschef för Malmö söder.

Hur har reaktionerna på de tidigare kamerorna sett ut?

Det är undantagslöst positivt. Integritetsdiskussionen för några år sedan har mer eller mindre suddats bort.

Nya kameror är på gång på flera platser i Malmö. Hem & Hyra har tidigare berättat om den lokala hyresgästföreningen på Bellevuegården som har samlat in namn och ställt krav på hyresvärden MKB om utökad kameraövervakning i området.

Kravet kom efter att ett garage på Stensjögatan drabbats av en anlagd brand som förstörde hyresgästers parkerade bilar. Hyresvärden är försiktigt positiv till kameror och ska fatta beslut efter sommaren.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.