Annons

Trelleborgsvärd vill höja hyrorna med upp till 100 procent

Trelleborg Ett trettiotal hyresgäster i centrala Trelleborg riskerar saftiga hyreshöjningar, om deras nya hyresvärd får som han vill. För enstaka lägenheter vill han höja hyran med över 100 procent. De flesta höjningar ligger på mellan 30 och 40 procent. Bland hyresgäster är det upprorsstämning.

Lägenheter som idag står tomma ska renoveras och sedan ska hyrorna i dessa mer än fördubblas. Nuvarande hyresgäster kan få höjningar på upp till 50 procent om den privata hyresvärden i Trelleborg får igenom sina krav. Men Hyresgästföreningen har än så länge sagt nej till kraven från hyresvärden, som därför har vänt sig till hyresnämnden för att få hyrorna prövade.

– Hyresvärdens krav är alldeles för högt och vi ska göra vad vi kan för att få hyror som är rimliga, säger Mikael Grönvall, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kraven på hyreshöjningar gäller dels en äldre flerfamiljsfastighet, dels fyra radhus från sjuttiotalet som ligger strax intill. Hyresgästen Ronnie Reuterberg har bott i ett av radhusen i femton år och betalar en kallhyra på 7 611 kronor i månaden. Får fastighetsägaren som han vill höjs hyran med 56 procent eller med 4 265 kronor i månaden, enligt kravet som lämnats till hyresnämnden. Han är arg och berättar om upprorsstämning bland hyresgästerna.

– Det är inte klokt. Har vi inga rättigheter alls? Jag fattar inte vad hyresvärden håller på med, säger Ronnie Reuterberg.

Annons

Han menar att underhållet är eftersatt i både radhusen och den större fastigheten och att hyrorna snarare borde sänkas.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Med tanke på kvaliteten här borde vi betala mindre. Jag betalar kallhyra och får värden som han vill skulle min hyra hamna på 15 000 kronor i månaden. Vi som bor här går aldrig med på det, då tvingas vi flytta, säger Ronnie Reuterberg.

Hyresvärden menar att hyrorna ligger för lågt och de gjort det under en längre tid.

– Hyresvärden anser att hyresnivåerna ligger väldigt lågt jämfört med övriga lägenheter i Trelleborg, säger Tor Berger, förhandlare på Kanslihuset som företräder den privata hyresvärden.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Men så stora höjningar drabbar hyresgästerna hårt.

– Så är det alltid när hyrorna släpat efter under lång tid. Men vi har fortfarande förhoppningar om att komma överens med Hyresgästföreningen och då kan vi säkert även diskutera en infasning, säger Tor Berger.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.