Annons

Projekt ska skapa lugn på Nordost

​Fångarna på fortet, zooskola och Halloweenfest. Det är första stegen på vägen mot ett lugnare Nordost. I måndags startade projektet Framtid NordOst som under en tvåårsperiod ska motverka brottslighet i Gävlestadsdelen.

Annons
Under höstlovsveckan drog projektet i gång med en mängd aktiviteter som pingis, besök i Furuviksparken, gemensam städdag på Nordost och Halloweenfest. Projektet är ett samarbete mellan Gavlegårdarna, socialtjänsten, polisen, Hyresgästföreningen i Gävle och Gävles brottsförebyggande råd.
-Det känns som att vi har träffat rätt. 35-40 ungar kom på den första träffen. Det märks att de är sugna på det här, de vill att det ska hända något, säger Lars Gyllin, bostadskonsult på Gavlegårdarna.
Han påpekar att det är viktigt att inte bara komma åt kärnan i gänget som gjort sig skyldiga till bland annat rån och misshandel, utan även ”svansen”, de ungdomar som hakar på kärntruppen och befinner sig i riskzonen för kriminalitet. Det är dessa ungdomar man försöker nå med projektet, som är tänkt att ta fart på allvar efter nyår.
På agendan står bland annat föreläsningsserier för ungdomar och föräldrar, läxläsning och föräldrautbildning.
-Den handlar om hur det är att vara förälder i Sverige, många föräldrar på Nordost har ju sitt ursprung i andra kulturer. Bland annat får de lära sig vilka krav de kan ställa på sina barn och vad samhället ställer för krav på dem som föräldrar, säger Lars Gyllin.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.