Annons

Protester mot ombildningar av hyresrätter

Stockholm Några hundra personer trotsade kylan på måndagskvällen för att protestera mot fri hyressättning i nyproduktion och planer på ombildningar.
Foto: Ida Karlsson
Flera hundra personer demonstrerade mot ombildningar och utförsäljningar av hyresrätter.

Gustav Bergholtz och Pia Steen Bergholtz från Vendelsö hade tagit sig ut i snömodden för att visa sitt missnöje med det blågröna styrets avsikt att ombilda och sälja ut kommunala hyresrätter i Stockholms ytterområden.

– Det är våra lägenheter. Hur kan man ge bort dem? Folket har finansierat dem genom skattesedeln – och så slumpas de bort, säger Pia Steen Bergholtz, som är ordförande i Hyresgästföreningen i Haninge.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon säger att hela hyresrättens framtid är hotad när allt fler lägenheter omvandlas till bostadsrätter.

– Var ska våra barn bo, som inte föds rika eller har föräldrar som kan gå i borgen? Vår 25-åriga dotter kommer aldrig att få en bostad.

Hon berättar att det byggs ganska mycket i Haninge, men att ingen har råd att betala de höga hyrorna.

Annons
Läs ocksåWedin: ”Ombildningar blir kul att börja arbeta med”Dennis Wedin (M) är bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

– För en tvåa måste du betala 13 000 kronor, säger hon.

Gustav Bergholtz menar att det är viktigt att det finns kommunala hyresrätter i alla områden för att det inte ska bli segregerat.

Ilyas Hassan från organisationen Förorten mot våld var en av talarna vid demonstrationen utanför stadshuset. Han säger att ett argument som hörs i sammanhanget är att det är bra med ett blandat bestånd.

Läs ocksåDennis Wedin (M) blir nytt bostadsborgarråd i Stockholm

– Då skulle det vara bättre att bygga hyresrätter i de rika kommunerna i stället för att ombilda i ytterstaden.

Annons

Han säger att han dagligen ser hur folk påverkas av den rådande bostadssituationen.

– Alla måste kunna få en lägenhet oavsett ekonomisk situation.

Läs också Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.