Annons

Protesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

Ludvika Nu är det klart att kommunala Ludvikahem får sälja tre fastigheter med 147 lägenheter till Holmsund Invest AB. Politikerna i kommunfullmäktige sa på måndagen ja till affären.
Foto: Privat
Hyresgästföreningen samlade in drygt 400 namnunderskrifter mot försäljningen. I början av april överlämnades dessa av föreningens ordförande Bo Fremén till kommunalråden Håge Persson (M) och Leif Pettersson (S). (Arkivbild)

Den 29 april beslutade Ludvikahems styrelse att sälja de tre fastigheterna Heimdal 4 (Engelbrekt galleria), Älgkon 20 (Magnetbacken 3) samt Pluto 9 (Plutokvarteret) till Gävlebolaget Holmsund Invest AB. Köpesumman blev 205 miljoner kronor.

Därefter ställde sig en klar majoritet i kommunstyrelsen bakom en försäljning och i dag togs det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige. Det är nu klart att hyresgästerna i de 147 lägenheterna nu får en ny hyresvärd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ludvikahems styrelseordförande Ingvar Henriksson (S) är nöjd med affären och pengarna man får för fastigheterna.
– Det här är Ludvika, inte Stockholm. Vi kan inte vara annat än nöjda med köpesumman, säger Henriksson till Hem & Hyra.

Pengarna ska bolaget använda för att betala av på lån men även för att i framtiden kunna bygga nya lägenheter, enligt Henriksson.

Annons

Fastigheterna har tidigare värderats av Ludvikahem till 217 miljoner medan en oberoende värderare kom fram till en betydligt lägre summa, 175 miljoner.

Läs ocksåVärdar i Värmland skjuter upp hyreshöjning: "Vill visa medmänsklighet"

Hyresgästföreningen har hela tiden varit emot en försäljning, som man befarat kan leda till höjda hyror och försämrat underhåll. Och in i det sista hade föreningen hoppats på en bordläggning av ärendet.

Det hade krävt att en minst en tredjedel av ledamöterna hade begärt att frågan skulle återremitteras, men så blev det inte.

Hyresgästföreningens ordförande Bo Fremén är besviken, om än inte överraskad.
– Det är klart man är besviken, men nu har vi kört det här ända in i kaklet och kan inte göra så mycket mer.

Annons
Läs ocksåSå plockar kommuner ut miljarder ur allmännyttan

Han medger att han inte känner till Holmsund Invest särskilt väl.
– Vi vet inte om bolaget har genomfört sådana här affärer tidigare och hur de agerat då, säger Bo Fremén som bland annat fruktar så kallade konceptrenoveringar.

Det innebär att en lägenhet totalrenoveras när en hyresgäst flyttar ut. Standarden blir mycket hög men hyran höjs kraftigt för den hyresgäst som flyttar in i lägenheten.

Läs också Så här slipper du skränande måsar och duvor som skiter De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.