Annons

Värdar i Värmland skjuter upp hyreshöjning: ”Vill visa medmänsklighet”

Kristinehamn Hyresgäster i Kristinehamn och Arvika får uppskov med hyreshöjningar på grund av coronapandemin. ”Folk har det tillräckligt jäkligt ändå. Det är inte läge för en höjning” säger Dan Linné, en av två värdar i Kristinehamn som tagit det här beslutet.
Foto: Kristina Wahlgren

Dan Linné driver tre fastighetsbolag som tillsammans har cirka 700 lägenheter i Kristinehamn. I mars tog han beslutet att inte inleda någon hyresförhandling med Hyresgästföreningen och i april informerades hyresgästerna om detta.

Hur mycket det handlar om i förlorade intäkter kan Linné inte säga exakt.
– Allmännyttan här hade en höjning på runt två procent, så därikring ligger det.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

En hyreshöjning hade blivit aktuell från den 1 maj.

När räknar ni med att inleda förhandlingarna med Hyresgästföreningen?
– En bra fråga. Vi får avvakta eftersom vi i dag inte ser var det här med coronan tar vägen.

Även de cirka 50 hyresgästerna hos familjeföretaget AJ Gullbergs i Kristinehamn får respit med hyreshöjningen. Företaget hade förhandlat klart med Hyresgästföreningen och landat på en höjning på mellan 1 och 1,9 procent från den 1 maj. Det betyder att hyran för en normalstor trerummare skulle ha höjts med drygt hundra kronor.

Annons
Läs också"Att barn blir så här våldsamma är ovanligt"

Nu skjuts höjningen upp till åtminstone augusti.

– Vad som händer sedan kan jag inte säga. Det händer så mycket nu angående coronan att jag faktiskt inte vet hur länge det här kommer att gälla, säger vd:n Joacim Gullberg.

Vad var anledningen till beslutet?
– Det här är något som vi inom familjen själva har kommit fram till. Även om det inte handlar om några stora summor så känner vi att vi ville visa lite medmänsklighet.

Läs ocksåKlagar på de boende – själv har Bessou 10 år gamla hyresskulder

Hyresgästföreningens Henrik Woxlin förhandlar hyror i Värmland. Han är, inte helt överraskande, positiv till de två värdarnas beslut.
– Det är givetvis bra för hyresgästerna. Och det skulle vara roligt om andra bolag tog efter, speciellt allmännyttiga företag som går som tåget – exempelvis KBAB i Karlstad, säger Henrik Woxlin

Annons

Enligt Värmlands Folkblad (VF), som var först med den här nyheten (låst artikel), har även allmännyttiga Arvika Fastighets AB beslutat att vänta med en hyreshöjning för att bolaget byggt om entréer och avfallsutrymmen. Höjningen, i spannet 43-69 kronor i månaden, skulle ha trätt i kraft den 1 maj. Den skjuts nu fram till den 1 september, enligt VF.

Bolaget har enligt uppgifter på den egna webbsidan drygt 2 600 lägenheter.

Läs också Arvika farligast i Värmland Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.