Annons

Pruttande hyresgäst ingen skitsak för grannen

Eskilstuna Kvinnan har länge ansett sig störd av grannarna i våningen ovanpå. Nu har hon fått nog och kräver att familjen omedelbart ska ut ur huset. Ett av skälen: Mannen i familjen har, enligt kvinnan, gång på gång ”släppt väder” så det hörts ned till henne.
Foto: Pixabay

En av hyresgästerna i ett hyreshus i Eskilstuna har i fyra års tid retat sig på familjen som bor i lägenheten på våningen ovanför.

Kvinnan har tidigare vänt sig till hyresnämnden och begärt att domstolen skulle beordra bostadsföretaget Kommunfastigheter att flytta på familjen. Då slutade det med att K-Fast i en skiftlig överenskommelse med kvinnan gick med på att hålla ett samtal med familjen om den påstådda problematiken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den klagande kvinnan upplever dock att störningarna efter det bara förvärrats. Hon har därför återigen vänt sig till hyresnämnden. Nu med en begäran om ett åtgärdsföreläggande med innebörden att familjen omedelbart ska vräkas eller flyttas någon annanstans.

Nu handlar det inte längre om några skitsaker. Eller också är det just det det gör.

Enligt kvinnan har nämligen mannen i familjen vid ett av henne protokollfört tillfälle antingen liggande eller sittande på golvet ”släppt väder” gång på gång. Enligt kvinnans uppgifter så ljudligt att det uppstått en störning i hennes lägenhet på våningen under.

Annons
Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Protokollet över familjens påstådda beteenden innehåller i övrigt inslag som att ”hon och pojken går demonstrativt förbi mitt fönster”, ”han startar en borrmaskin med jämna mellanrum under hela natten”, ”golfbollar slängs i golvet” och ”jag besprutas närmast dagligen med sprayer av olika typer”.

Kvinnan hänvisar till paragraf 25 i hyreslagen om störningar som är så allvarliga att de kan leda till ohälsa för dem som bor i omgivningen (se faktarutan). Hon hävdar att det nu gått så långt att hon själv fått stressrelaterade sjukdomar av pruttljuden och de andra störningarna.

K-Fast skriver kortfattat i ett yttrande till hyresnämnden att man fullföljt sina åtaganden enligt överenskommelsen som gjordes förra gången ärendet var upp för behandling. Det vill säga att man från företagets sida skulle prata med den utpekade familjen.

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

Som hyresvärd har K-Fast tidigare försökt få till medlingssamtal mellan grannarna. Men ingen av dem har varit intresserade.

Annons

Enligt värden finns det inga andra grannar som klagar, utan det handlar enbart om två parter som har svårt att komma överens med varandra.

Den klagande kvinnan hävdar dock att det visst funnits fler som blivit störda av familjen. Som stöd för detta har hon skickat med en skrivelse från ett par som bott i huset tidigare och som redogör för hur medlemmar i den påstått störande familjen stampat i golvet, slagit i dörrar, kastat vatten på balkongen och kräkts så att det runnit på fönstret en våning nedanför.

Fakta: Ur hyreslagen

25 § När hyresgästen använder lägenheten skall han se till att de
som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad
kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras
bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (störningar i boendet).
Hyresgästen skall vid sin användning av lägenheten också i övrigt
iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott
skick inom fastigheten.

Läs också Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.