Annons

Pumpan – Ett klimatsmart hus för unga vuxna i Alingsås

Alingsås "Det luktar så nytt och gott här." Så säger Lovisa Olausson om sin första egna lya i Pumpan. Alingsåshems första hyreshus byggt i massivträ.

Tjugoåriga Lovisa Olausson har just börjat komma till rätta i sin nybyggda etta på bottenplanet i Pumpan i Noltorp.

– Jag är jättenöjd! Innan jag flyttade in trodde jag att det skulle bli för mycket med allt synligt trä. Men nu tycker jag om det, säger Lovisa och tillägger att trädoften i Alingsåshems första hyreshus byggt i massivträ faktiskt inte är så påtaglig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Här luktar mest nytt och gott! säger Lovisa, som efter att ha inrett med en ljus bäddsoffa, soffbord och teve, nu är på jakt efter köksbord och stolar.

– Det känns väldigt lyxigt att få flytta in i en sprillans ny lägenhet, säger Lovisa Olausson.

Många ville flytta in i Pumpan. 150 personer anmälde sitt intresse till de 26 lägenheterna, som hyrs ut med så kallade ungdomskontrakt.

Annons
Läs ocksåLaddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart"Daniel Svanqvist, hyresgäst Åkab.

– I det här huset prioriterar vi sökande som är mellan 18 och 24 år. Och man får bo här i max fyra år, säger Måns Werner, projekt- och utvecklingschef på Alingsåshem.

De unga hyresgästerna har alltså avsagt sig sitt besittningsskydd.

– Målet med ungdomskontrakten är att öka ungdomarnas chans att få ett första boende. Och man får behålla sin plats bostadskön och samla köpoäng under tiden som man bor här, säger Måns Werner.

Läs ocksåVann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst"Genom flexibla lösningar lyckas Strömstadsbyggen, där Tobias Kristiansson är vd, erbjuda sina hyresgäster möjlighet att ladda elbil. Strategin belönades med utmärkelsen Laddguldet 2023.

Sedan tidigare har Alingsåshem ett fyrtiotal lägenheter med så kallade ungdomskontrakt. De lägenheterna finns utspridda på olika håll i bolagets fastighetsbestånd.

Måns Werner, Alingsåshem

Men inriktningen mot unga är inte det enda som är speciellt med hyreshuset Pumpan. Vid placering och materialval har Alingsåshem lagt särskild vikt vid miljön.

Annons

– Pumpan är byggt ovanpå en parkeringsanläggning som inte utnyttjades fullt ut. Genom att placera huset där förbättrar vi markanvändningen i området, säger Måns Werner.

För att minska byggets negativa påverkan på klimatet är huset byggt i massivträ. Detta då trävirket binder koldioxid och är förnyelsebart. Och på husets tak finns solceller och så kallade sedumväxter. Själva fasaden består av överlappande grafitgrå skivor av cementfiber. Ett bra material ur förvaltarsynpunkt, enligt Måns Werner.

– Det står sig länge och håller kulören bra. Och skivorna är satta i mönster för att få ett levande och vackert uttryck i kombination med den gula färgen på fönsterpartierna och balkonger, säger Måns Werner.

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Strandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över" Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.