HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pumpan – Ett klimatsmart hus för unga vuxna i Alingsås

Alingsås "Det luktar så nytt och gott här." Så säger Lovisa Olausson om sin första egna lya i Pumpan. Alingsåshems första hyreshus byggt i massivträ.

Tjugoåriga Lovisa Olausson har just börjat komma till rätta i sin nybyggda etta på bottenplanet i Pumpan i Noltorp.

– Jag är jättenöjd! Innan jag flyttade in trodde jag att det skulle bli för mycket med allt synligt trä. Men nu tycker jag om det, säger Lovisa och tillägger att trädoften i Alingsåshems första hyreshus byggt i massivträ faktiskt inte är så påtaglig.

Läs ocksåKlimatsmart bygga med gammalt material – pilotprojekt i Helsingborgbygga med gammalt material

– Här luktar mest nytt och gott! säger Lovisa, som efter att ha inrett med en ljus bäddsoffa, soffbord och teve, nu är på jakt efter köksbord och stolar.

– Det känns väldigt lyxigt att få flytta in i en sprillans ny lägenhet, säger Lovisa Olausson.

Många ville flytta in i Pumpan. 150 personer anmälde sitt intresse till de 26 lägenheterna, som hyrs ut med så kallade ungdomskontrakt.

Läs ocksåFrån trist rest till klimatsmart rätt

– I det här huset prioriterar vi sökande som är mellan 18 och 24 år. Och man får bo här i max fyra år, säger Måns Werner, projekt- och utvecklingschef på Alingsåshem.

De unga hyresgästerna har alltså avsagt sig sitt besittningsskydd.

– Målet med ungdomskontrakten är att öka ungdomarnas chans att få ett första boende. Och man får behålla sin plats bostadskön och samla köpoäng under tiden som man bor här, säger Måns Werner.

Läs ocksåÖstersundshem kammade hem nationellt klimatpris

Sedan tidigare har Alingsåshem ett fyrtiotal lägenheter med så kallade ungdomskontrakt. De lägenheterna finns utspridda på olika håll i bolagets fastighetsbestånd.

Måns Werner, Alingsåshem

Men inriktningen mot unga är inte det enda som är speciellt med hyreshuset Pumpan. Vid placering och materialval har Alingsåshem lagt särskild vikt vid miljön.

– Pumpan är byggt ovanpå en parkeringsanläggning som inte utnyttjades fullt ut. Genom att placera huset där förbättrar vi markanvändningen i området, säger Måns Werner.

För att minska byggets negativa påverkan på klimatet är huset byggt i massivträ. Detta då trävirket binder koldioxid och är förnyelsebart. Och på husets tak finns solceller och så kallade sedumväxter. Själva fasaden består av överlappande grafitgrå skivor av cementfiber. Ett bra material ur förvaltarsynpunkt, enligt Måns Werner.

– Det står sig länge och håller kulören bra. Och skivorna är satta i mönster för att få ett levande och vackert uttryck i kombination med den gula färgen på fönsterpartierna och balkonger, säger Måns Werner.

Läs också 40 procent av hyresvärdarna har noll koll på klimatpåverkande utsläpp Klimatsmart hyresgäst - så här blir din framtid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.