Annons

Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: ”Glad och stolt”

Borås Fristadbostäders trähusprojekt Prästhöjden i Fristad tog hem priset som Allmännyttans bästa bygge 2024. "Det syns och känns att de boende trivs", skriver juryn i sin motivering.
Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.
Foto: Kjell-Ove Sethson/Fristadbostäder
Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

– Det känns otroligt roligt att vi, som är ett så pass litet bostadsbolag, kan vinna det här fina priset. Särskilt med tanke på hur tuff konkurrensen var i år, säger Fristadbostäders vd Kjell-Ove Sethson när Hem & Hyra får tag på honom efter prisutdelningen.

Varje år arrangeras Allmännyttans Fastighetsdagar för de kommunala bostadsbolagen i landet. I år hölls arrangemanget Luleå och det var där priset för Allmännyttans bästa bygge 2024 delades ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Av 20 nominerade byggprojekt var det fyra som gått till final. Och av dem var det alltså Prästhöjden i Fristad, Borås kommun, som vann. Ett trygghetsboende för 70-plussare som det kommunala bostadsbolaget Fristadbostäder byggt.

Annons

– Styrkan i det här projektet är hållbarhetstänket. Prästhöjden är ett trähus rakt igenom där vi jobbat aktivt för att hålla nere all påverkan på miljön och optimerat energianvändningen, säger Kjell-Ove Sethson.

Huset, som är fint placerat intill skogen, är målat i en faluröd färg. Stommen är helt i massivträ och trä exponeras även i trapphus, entréer och inne i lägenheterna.

Läs ocksåCentralt boende mitt i smeten – om pippin själv får väljaEn fiskmås har lagt bo mitt i en trafikerad korsning. Bussar åker förbi och en andra bild visar äggen den ruvar på.

Det är inte första gången som Fribo satsar på flerbostadshus i trä. När Hem & Hyra besökte Fristad våren 2018 var det för att träffa hyresgäster som flyttat in i de spektakulära trähusen på Åsbovägen. Hus, som även de, är byggda nästan helt i trä och som nominerades till flera byggpriser och tog hem utmärkelsen Borås Stadsbyggnadspris år 2015.

Annons

– Med bygget av Prästhöjden kan man säga att vi utvecklar och förfinar vårt träkoncept ytterligare, säger Kjell-Ove Sethson.

Fakta: Prästhöjden

Trygghetsboende med 29 lägenheter för 70-plussare.

Har gemensamhetslokal, gästrum och gymlokal.

Tähus med stomme helt i massivträ och traditionell fasad målad med falu rödfärg. Trä exponeras även i trapphus, entréer och inne i lägenheterna.

Arkitekten bakom Prästhöjden är Magnus Almung på Tengbom.

Fakta: Juryns motivering

”Vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs. De djupt faluröda husen karakteriseras av en långt driven träarkitektur förankrad i den svenska träbyggnadstraditionen. En fint vidareutvecklad tradition med länkar till Jan Gezelius arkitektur, för att nämna en hållpunkt i denna utvecklingslinje som tar den traditionella svenska träarkitekturen in i modern tid. Entrén är vackert utformad, väl tilltagen och ljus, med många kvalitativa detaljer för att locka till möten mellan de boende i husen.”

Fakta: Tävlingen Allmännyttans bästa bygge

Arrangeras av Sveriges Allmännytta för lyfta goda exempel på hyreshusbyggande och därmed sprida kunskap om bra och innovativa byggprojekt.

En oberoende jury granskar alla nominerade projekt utifrån tolv kriterier om bland annat arkitektonisk gestaltning, anpassning till platsen, hållbarhet, nytänkande och lägenheternas funktionalitet.

I år var 20 byggprojekt nominerade, och fyra av dem gick sedan vidare till final: LW Fastigheter med kvarteret Jublet i Kalmar, SKB med kvarteret Skrönan, Helsingborgshem med Pålsjö äng och Fristadsbostäder med Prästhöjden.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Laddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart" Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.