HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Radondom överklagas till högsta instans

Uppsala I början på november slog hovrätten fast att Uppsalahem inte behöver betala 98 000 kronor till en radondrabbad hyresgäst. Nu överklagar Hyresgästföreningen till Högsta domstolen.

Ännu har inte sista ordet sagts i radonmålet i Uppsala. I april förra året dömdes Uppsalahem att betala 98 000 kronor i ersättning till en hyresgäst på Kvarngärdet i Uppsala som i tolv och ett halvt års tid bott i en lägenhet med konstaterat höga radonhalter.

Uppsalahem överklagade domen till Svea hovrätt, som i början på november rev upp hovrättens dom och slog fast att Uppsalahem inte behöver ersätta mannen. Bland annat tyckte hovrätten inte att det går att fastslå att den hälsovådliga luften verkligen begränsat hyresgästen i hans boende.

Läs ocksåBostadsbolag erbjuder småföretagare halverad hyra

Hyresgästföreningen har nu överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen. Föreningen  åberopar samma omständigheter och bevis i Högsta domstolen som i tingsrätten och hovrätten.

Ersättningen på 98 000 kronor som Hyresgästföreningen kräver motsvarar en hyresnedsättning på femton procent i månaden under tiden de förhöjda radonvärdena var kända, mellan juni 2004 och november 2011.

I överklagan hänvisar Hyresgästföreningen till tidigare domar där hovrätten dömt till hyresgästens fördel i liknande fall. En dom i Högsta domstolen blir principiellt intressant, eftersom den blir vägledande för hur liknande mål döms i fortsättningen.

Läs ocksåFlyttvägrande hyresgäst får bo kvar

Hyresgästföreningen företräder även en annan hyresgäst i den radondrabbade fastigheten på Kvarngärdet och kräver att Uppsalahem ska ersätta honom och hans familj med drygt 108 000 kronor.  Föreningen har lämnat in en stämningsansökan till Uppsala tingsrätt, som har ärendet vilande i väntan på att det ska avgöras i högre instans.

Det är ännu oklart om Högsta domstolen kommer att pröva fallet.

Läs även

Radondom kan överklagas till högsta instans

Uppsalahem krävs på 100 000 för radon

Läs ocksåVåg av skjutningar sprider sig i Uppsala

Radon ger inte automatiskt rätt till lägre hyra

Uppsalahem överklagar radondom

Uppsalahem river radonhus

Läs också Nu tar hyresvärden itu med "häxsotet" Sista ordet sagt – "superhost" i Göteborg tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.