Annons

Rätt till arvode avgjort i tingsrätten

Nyheter 726 kronor plus ansökningsavgiften till tingsrätten. Det krävde förre ordföranden i Hyresgästföreningen Kungsholmen Jan Bergström, som inte fått arvode efter sin suspendering. Hyresgästföreningen vann och får 4 400 i rättegångskostnader.

Efter suspenderingen av Jan Bergström i december förra året har tvisten om hans arvode hamnat i tingsrätten.

Efter muntlig förberedande förhandling i tingsrätten är alla överens om vad som hänt, Jan Bergström valdes till ordförande i Hyresgästföreningen Kungsholmen i mars förra året och i december suspenderades han från alla sina uppdrag i sex månader.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens linje är att rätt till arvode upphör när förtroendeuppdraget upphör. Interna föreningsfrågor ska inte avgöras i domstol, det går enligt stadgarna att överklaga beslutet om suspendering till förbundsstyrelsen och det har Jan Bergström inte gjort.

– Det finns inget avtal om att han ska få arvode under två år, inte om han inte har sysslan. Det finns inget skydd som till exempel vid en anställning, sa Hyresgästföreningens advokat Rebecka Thörn.

Jan Bergström hävdade motsatsen.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Motparten har genom suspenderingen sagt att sysslan ska upphöra, men avtalet upphör inte. Suspenderingen spelar ingen roll, enligt Handelsbalkens 18:e kapitel ska arvode utgå om jag inte avgått eller dött, det står inget annat i stadgarna, svarade han.

Hyresgästföreningen yrkar mer än 5 000 kronor i rättegångskostnader. Eftersom det handlar om ett så kallat småmål har de rätt till högst en timmes rådgivning med advokat. Utöver detta vill advokaten ha reseersättning på cirka 3 500 kronor.

– Advokatfirman har kontor i Stockholm, det finns ingen anledning att anlita en advokat från Malmö. Det är inte proportionerligt, sa Jan Bergströms bisittare Greger Björkegren.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Här beslutade tingsrätten att taxi från flygplatsen och begärd milersättning inte kan godkännas. De prutar 600 kronor på reseersättningen men godkänner ändå 4 435 kronor och 52 öre i rättegångskostnader som Bergström måste betala.

Annons

I förlängningen handlar målet om betydligt större summor. Sedan stämningsansökan lämnades in har flera månader gått utan att Jan Bergström fått det arvode han anser sig ha rätt till. I somras uteslöts han som medlem ur Hyresgästföreningen.

Ett liknande mål började dessutom behandlas i tingsrätten i går. Greger Björkegren suspenderades från sitt uppdrag som regionordförande i oktober 2015 och har en fordran på föreningen på 2,5 miljoner kronor.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.