HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Registrering av hyresgäster granskas efter anmälan

Göteborg Datainspektionen väljer att närmare granska Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag. Detta sedan bolagen lagrat känsliga personuppgifter om hyresgäster.

Det var för en månad sedan som det avslöjades att samtliga kommunala hyresvärdar i Göteborg under flera år registrerat känsliga personuppgifter om en del av sina totalt 70 000 hyresgäster.

Sparad information om etnicitet, hälsotillstånd och omdömen som ”mytoman” väckte inte bara starka känslor, utan även misstankar om eventuellt brott mot personuppgiftslagen.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

Hyresgästföreningen valde att anmäla hanteringen till myndigheten Datainspektionen, vars uppgift är att motverka obefogad registrering och värna den personliga integriteten.

Annons

Nu står det klart att Datainspektionen finner grund för att inleda en närmare granskning av Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder.

Hyresgästföreningen har även gjort en polisanmälan i ärendet, för misstänkt brott mot personuppgiftslagen. Om polisen kommer att gå vidare med en förundersökning är ännu inte klart.

Annons
Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

LÄS MER:
Göteborgsbolag förklarade sig för Hyresgästföreningen

Fakta: Personuppgift

Med personuppgift avses alla uppgifter som direkt eller indirekt kan hänföras till en levande människa. Varje dag hanteras enorma mängder personuppgifter i vårt samhälle. Datainspektionen har i uppdrag att fokusera på känsliga områden, nya företeelser och områden där risken för missbruk är särskilt stor.

Källa: Datainspektionen

Läs också Polischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga” Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.