Annons

Så här får du grilla i Halland

Halland Absolut inte kol- eller gasolgrill på balkongen och helst ute på angiven plats. Så här får du grilla i ditt bostadsområde. Se listan.

I hyreslagen finns det inga bestämmelser för hur hyresgäster får grilla. Det är istället fastighetsägarnas ordningsregler som gäller.

Hem&Hyra har botaniserat bland Hallands hyresvärdars regler och hur de resonerar. Se listan nedan. För de flesta är det okej att använda en elgrill på balkongen men det gäller att ta hänsyn till grannarna. Att grilla på balkongen kan vara en känslig fråga.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Generellt kan man säga att man inte ska störa, men sedan upplever vi ju alla saker så olika. Jag skulle rekommendera att prata med sina grannar. Kommunikation brukar lösa det mesta, säger Carina Klang, juridisk handläggare vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Annons
Eksta Bostad Av brandtekniska skäl är det inte tillåtet att grilla med kol eller gasolgrill på din balkong. Använd elgrill istället. Kol- och gasolgrillning får ske utomhus, men grillen skall ställas så långt från huset att övriga hyresgäster inte besväras.
Laholmshem På grund av brandrisken är det inte tillåtet att grilla med öppen eld (kol eller gas) på balkonger och de flesta uteplatser. Elgrill är ett alternativ, men ta hänsyntill grannarna så att de slipper få in matos i sina lägenheter.
Hyltebostäder Man får inte grilla på balkongen.
Fabo, Falkenberg Grilla gärna på anvisad plats. Vill ni grilla med egen grill skall denna placeras på ett sådant sätt att det inte är fara för fastigheten eller att det stör grannen. Grillning med kol- och gasolgrill är förbjudet på balkongen.
HFAB, Halmstad
På grund av brandrisk är det inte tillåtet att grilla med öppen eld (kol eller gas) på balkonger och de flesta uteplatser. Elgrill är ett alternativ, men ta hänsyn till grannarna så att de slipper få in matos i sina lägenheter.
Varbergs Bostad
På balkongen är det inte tillåtet att grilla med öppen eld, kol eller gas pga. brandrisk. Elgrill får användas med hänsyn till grannarna så de inte får in os i sin lägenhet. I marklägenheter är det tillåtet att grilla på uteplatsen om grillen placeras så att brandrisk inte föreligger. Däremot är det inte tillåtet att använda en så kallad ”eldkorg”.
Akelius Det är inte tillåtet att grilla med öppen eld på balkonger och uteplatser på grund av brandrisken. Detta gäller både kol och gasolgrillar. Man får använda elgrill men ta hänsyn till dina grannar så de inte får in matos i sina lägenheter.
Rikshem I vissa av Rikshems områden finns grillplatser iordningställda. Grillning kan vara brandfarligt och kan störa dina grannar, därför får du inte grilla på din balkong eller uteplats. Det går bra att grilla på gårdarna så länge du inte stör grannarna.
Aranäs  Enligt Räddningstjänstens riktlinjer får tändvätska och grillkol inte användas på balkonger eller på altanplats i närheten av en husfasad. Visa dina grannar hänsyn. Tänk på att grillos kan vålla obehag. Grillning på balkongen endast med elgrill.

Fakta: Detta är en elgrill

Elgrillar finns i en mängd olika modeller och storlekar och kan ha häll, plattor och- eller grillgaller. Det enda som behövs är ett eluttag. Den blir snabbt varm och temperaturen kan regleras. Den ska inte ge ifrån sig lika mycket matos som andra grillar. Nackdelen kan vara att den inte får fram samma smak ur maten som kolgrillning.

Läs också Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.