HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så många fler hyr ut i andrahand på skakig bostadsmarknad

Nyheter Priserna för bostadsrätter faller. Samtidigt hyr fler ut i andrahand. Ökning i både Göteborg och Stockholm – men i Malmö är den störst.
Foto: kosmos111 / Istockphoto

10 procent fler lägenheter än föregående år. Så har andrahandsmarknaden förändrats i Malmö. När Hem & Hyra granskar siffror från Blocket visar det sig att uthyrningen har ökat i landets tre största städer.

Under hösten har det varit prisfall på bostadsmarknaden. Flera har inte kunnat sälja sina bostadsrätter till önskat pris och då kan ett alternativ vara att istället hyra ut.

Läs ocksåBlåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott

Siffrorna pekar på just en sådan utveckling (se diagram längst ner). I Stockholm fanns det under perioden september–december förra året 4 524 andrahandslägenheter på Blocket. Det är en ökning med sex procent jämfört med samma period 2016.

I Göteborg var motsvarande ökning mindre, bara drygt en procent. Samtidigt har antalet lägenheter stadigt minskat de senaste åren. Så ökningen utgör ett trendbrott.

I Malmö är ökningen däremot som störst. Här har antalet annonser för andrahandslägenheter ökat med hela 10 procent. Återigen är det perioden september–december som har jämförts.

Läs ocksåKom inte överens: HMK får avgöra hyran i Nyköping

Mäklarsamfundet har vittnat om den tröga marknaden och medger att det kan få en viss effekt på uthyrning i andrahand

– Det är klart, jag har inga uppgifter på att det skulle vara så. Men det som du undersökt pekar på att det kan finns en sådan effekt. I en lite avvaktande marknad kan det finnas konsumenter som kan tänka sig att kliva över till ett hyrt boende, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef vid Mäklarsamfundet.

Det handlar däremot om en begränsad andel av de som vill sälja sin bostad. Eftersom andrahandsuthyrning förutsätter att du har ett annat boende. Och den som köpt en dyr lägenhet har ofta inget annat val än att sälja sin tidigare lägenhet.

Läs ocksåGotlandshem stoppar sommaruthyrning

– Är man säljare i ena ändan så är man också köpare i andra, för nio av tio är det så på de stora marknader som du undersökt, säger Joakim Lusensky.

Så många andrahandsannonser låg på Blocket under september–december, 2013–2017

Källa: Blocket.

I Stockholm fanns det 4 297 lägenhetsannonser hösten 2016. Hösten 2017 fanns det 4 542 annonser. Det är en ökning med sex procent.

I Göteborg fanns det 1 337 lägenhetsannonser hösten 2016. Hösten 2017 fanns det 1 355 annonser. Det är en ökning med drygt en procent.

I Malmö fanns det 891 lägenhetsannonser hösten 2016. Hösten 2017 fanns det 978 annonser. Det är en ökning med tio procent.

Läs också Nu höjs hyrorna för 73 000 hushåll i Göteborg Nyköpingshem sa nej till medlingsförslag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.