Annons

Så ska inflytandet öka när det renoveras

Halland De kommande åren kommer tusentals hyresgäster att beröras av stora renoveringar. Nu börjar avtal skrivas för att stärka hyresgästinflytandet.

Bostadsbolagens renoveringar berör hyresgästerna på flera plan. Hyreshöjningarna kan bli stora, hemmen förändras och under en period är bostaden en byggarbetsplats.

Större renoveringar kräver hyresgästernas godkännande men de som sätter sig emot når sällan framgång. (mer om det kan du läsa här: 300 försökte men ingen kunde stoppa renovering).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen ska nu bli mer offensiv och har antagit nationella riktlinjer för att förbättra villkoren för hyresgästerna.

Annons

En del i den processen är att skriva ramavtal med bostadsbolagen, där ett samrådsförfarande är en viktig bit. Det vill säga att hyresgäster ska ges möjlighet att sitta med i en arbetsgrupp och där alla hyresgäster har chansen att vara delaktiga under processen.

– Vi vill försöka påverka så att hyresgästerna får mer att säga till om, till exempel tillval inne i lägenheten och kanske olika nivåer i ombyggnaden, säger Peter Olsén, förhandlare vid Hyresgästföreningen norra Skåne (där södra Halland ingår).

Läs ocksåFramgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Enligt Peter Olsén diskuteras just nu avtal med bland annat det kommunala bostadsbolaget i Halmstad, HFAB, och kommunala Helsingborgshem. Det är framför allt vid större renoveringar som ramavtalen blir aktuella. De kommer att se lite olika ut beroende på lokala förutsättningarna.

Annons

– Vi hoppas och tror att hyresgästerna kommer att informeras i ett tidigare skede och att det blir en bra dialog. De flesta bostadsbolag vill också ha det för att mildra oron bland hyresgästerna och minska risken för missförstånd, säger Peter Olsén.

Fakta: Fakta

En del har redan renoverats men under de kommande åren ska många hus från 1950-60- och 70-talen renoveras.
Hyresgästföreningens nationella strategi syftar också till att alla medlemmar ska få samma hjälp och service oavsett bostadsort. Lokala förutsättningar styr dock hur arbetet organiseras.
Samråd med fastighetsägaren, hyresgästerna och Hyresgästföreningen är en viktigt del.
Vägrar fastighetsägare att samarbeta är tanken att Hyresgästföreningen oftare ska företräda medlemmar i hyresnämnden, dit ärenden går om hyresgästen säger nej till renovering

Källa: Nationell strategi för hyresgästinflytande vid ombyggnad. Hyresgästföreningen.

Fakta: Aktuella ombyggnader

Sloalyckan i Falkenberg
Juristen i Halmstad
Hertigen 1 i Halmstad
Pontonen Kristianstad
Närlunda östra Helsingborg

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.