Annons

Sandning och skottning är värdens ansvar

Nyheter ​Är det halt utanför ditt hus? Grundregeln är att fastighetsägaren ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på sin mark. Om någon halkar och skadas kan värden bli skyldig att betala skadestånd.

​Hyresgästföreningen driver några ärenden om året där hyresgäster skadat sig och anser att hyresvärden sandat eller skottat för dåligt.
– Vid bedömningen tar rätten förstås hänsyn till väderleken. Alltså om halkan kunnat förutses och om värden varit tillräckligt snabb med att sanda, säger Susanna Skogsberg, jurist hos Hyresgästföreningen.

Annons
Lagen säger att fastighetsägaren ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på sin mark. Kommunen kan dessutom besluta om utökat ansvar. Exempelvis på kommunens gångvägar mellan fastigheter.
De flesta av halkolyckorna görs upp i godo mellan hyresgästen och värden. Om det inte går att komma överens den vägen kan hyresgästen stämma värden i domstol. Den part som förlorar rättsprocessen tvingas dock stå för motpartens rättegångskostnader. Om hyresgästen förlorar brukar hemförsäkringen täcka en del av den kostnaden, men inte allt.
Om hyresvärden nekar att betala ersättning med hänvisning till sitt försäkringsbolag, kan man vända sig till bostads-bolagets försäkringsbolag – om de har en så kallad försäkringsnämnd, kundombudsman eller liknande. Att vända sig dit är kostnadsfritt.
 
För några år sedan fick en 83-årig kvinna som föll och bröt armen på två ställen 50 000 kronor i skadestånd av en försäkringsnämnd. Olyckan skedde trots att kvinnan använde broddar. Hon vände sig med hjälp av Hyresgästföreningen till bostadsföretagets försäkringsbolag.
När det gäller snöröjning på taken är reglerna lika över hela landet. Fastighetsägaren är skyldig att se till att snö och istappar inte faller ned från taken. I januari 2002 skadades en 14-årig pojke så illa av en nedfallande istapp att han senare avled. Högsta domstolen slog fast att den plåtslagerifirma som fastighetsägaren anlitat för att röja taken var vållande till pojkens död.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Lennart skadade sig i halkan på grund av värdens slarv Du ska inte betala när olyckan beror på värdens slarv Extremhal vinter för hyresgäster i Luleå Så många skadas i halkolyckor där du bor Stort slit med snön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.