HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sex miljoner back i Västsverige

Halland Hyresgästföreningen region västra Sverige gjorde ett minusresultat på över sex miljoner kronor förra året, sämre än väntat. I dag möts regionfullmäktige för att godkänna ekonomin.

I dag, torsdag, samlas region västra Sveriges högsta beslutande organ, regionfullmäktige, för årsmöte. 81 ombud ska bland annat tillsätta fem platser i den verkställande regionstyrelsen, samt ordförandeposten (se faktaruta här intill).

Regionfullmäktige ska också godkänna 2015 års ekonomiska berättelse. Att resultaträkningen skulle visa röda siffror var väntat, regionen hade medvetet budgeterat för ett minusresultat på närmare 5,3 miljoner kronor.

Läs ocksåVarberg har mist sin ordförande

Men storsatsningen på ett nytt regionkontor har påverkat kalkylen, eftersom 2,5 miljoner kronor av totalkostnaden tas redan nu. Regionen missar därmed budgetmålet med drygt 800 000 kronor och landar på minus 6,1 miljoner kronor.

Å andra sidan har man lyckats värva medlemmar över förväntan i flera år. Därför ökade medlemsintäkterna med totalt 1,7 miljoner kronor jämfört med år 2014, vilket var mer än man räknat med.

Ekonomiskt starka region västra Sverige har i flera år budgeterat för minusresultat, för att på så sätt göra verksamhet av de betydande medel man samlat i ladorna. Hyresgästföreningens mål är att ha ett eget kapital som motsvarar ett års medlemsavgifter, plus max 15 procent.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Ska vi driva något behöver vi bevis"

I Västsverige skulle det i dagsläget betyda upp till 76 miljoner kronor. För närvarande har regionen ett eget kapital på drygt 81 miljoner. Medlemsavgiften är samtidigt den lägsta i landet.

I år räknar Hyresgästföreningen region västra Sverige med ett minusresultat på närmare nio miljoner kronor.

Fakta: Val av halva styrelsen

Valberedningen föreslår omval av följande ledamöter i regionstyrelsen:

Monica Bogren, Södra Bohuslän
Joakim Hagberg, Angered
Martina Enghardt, Hisingen
Lisbeth Norberg, Östra

Som ny ledamot föreslås Pia Fridström, Centrum. Nuvarande ordförande Bengt Svensson, Frölunda, föreslås få förnyat förtroende.

Ett tiotal personer har nominerats som utmanare till valberedningens förslag. Fem styrelseledamöter sitter kvar på sina poster i ytterligare ett år.

Fakta: En motion tas upp

På årsmötet behandlas en motion om arvoden. I dag utgår 2 000 kronor per år för revisorsuppdrag på föreningsnivå. Om revisorn utöver det hjälper en lokal hyresgästförening med deras revision får hen ett rörligt arvode på 230 kronor per gång.

Motionären vill höja det sistnämnda arvodet till minst 400 kronor. Men regionstyrelsen håller inte med, utan hänvisar till att regionfullmäktige tidigare bedömt 230 kronor som rimligt.

Läs också Kritik mot hyresuppgörelse i Varberg Gemensam önskan om ny bostadspolitik Regionordförandes bror portas från valberedning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.