Annons

Hovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel

Göteborg Vid flera tillfällen larmade polisen om sexhandel i lägenheten i västra Göteborg. Trots detta beslöt hyresnämnden att hyresgästen skulle få behålla kontraktet. Nu river hovrätten upp beslutet och mannen åker ut.
Foto: Rikard Ljungqvist
Polisen larmade om prostitution i lägenheten både under våren, sommaren och hösten 2022.

Vid fyra olika tillfällen under 2021 och 2022 kontaktades den kommunala hyresvärden i Göteborg av polisen. Det gällde en lägenhet i de västra stadsdelarna.

Personer som inte var hyresgästen verkade uppehålla sig i lägenheten. I tre av de fyra fallen handlade det om kvinnor som uppgav att de sålde sex. Polisen grep även misstänkta sexköpare när de kom ut från huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varit helt ovetande

En medelålders man står på kontraktet för tvårummaren och har hyrt den sedan våren 2020. I hyresnämnden har han uppgivit att han varit helt ovetande om vad som hänt.

Mannen reser till släktingar i Danmark ungefär en vecka i månaden. Då har han låtit en vän vattna blommorna och se efter lägenheten. Han tror att det är vännen som hyrt ut svart i hemlighet.

Så fort mannen fick reda på vad som hänt slutade han låna ut nyckeln till vännen.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

I hyresnämnden fokuserade hyresvärden på att mannen inte har behov av lägenheten. Hans fru och barn är folkbokförda på en adress i en annan stadsdel. Bostadsbolaget tror att han egentligen bor där.

Annons

Fick stöd av vittnen

Men mannen pekar på att han har en kognitiv funktionsnedsättning. Han kan inte ta in för mycket stimuli och lever därför som särbo med sin fru.

Denna uppgift fick stöd av både en boendestödjare och en socialsekreterare. De vittnade om att mannen har ett stort behov av lägenheten. Mycket på grund av dessa vittnesmål beslöt hyresnämnden att mannen skulle få behålla sitt kontrakt.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Mannen har en lång historia av psykisk ohälsa och har redan en gång tidigare blivit uppsagd av samma kommunala hyresvärd.

Annan taktik i hovrätten

Värden överklagade beslutet till Svea hovrätt. I överklagandet har bolaget släppt frågan om behovet av bostaden och fokuserar i stället på att lägenheten använts till brottslig verksamhet.

Det har givit ett annat resultat. Nu beslutar hovrätten att mannen får sägas upp.

Annons

Svea hovrätt konstaterar att mannen varit mycket vag när han berättat om sin vän. Han har inte kunnat uppge vare sig var vännen bor eller vad han heter i efternamn. Berättelsen framstår inte som trovärdig. Med tanke på omfattningen av den brottsliga omfattningen så är det inte heller trovärdigt att mannen inte skulle ha vetat något.

Därmed har han också haft ett ansvar för hur lägenheten användes, och kontraktet ska anses förverkat. Mannen får till senare höst på sig att flytta ut.

LÄS MER: Så hyr du ut säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.