Annons

Hovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel

Göteborg Vid flera tillfällen larmade polisen om sexhandel i lägenheten i västra Göteborg. Trots detta beslöt hyresnämnden att hyresgästen skulle få behålla kontraktet. Nu river hovrätten upp beslutet och mannen åker ut.
Foto: Rikard Ljungqvist
Polisen larmade om prostitution i lägenheten både under våren, sommaren och hösten 2022.

Vid fyra olika tillfällen under 2021 och 2022 kontaktades den kommunala hyresvärden i Göteborg av polisen. Det gällde en lägenhet i de västra stadsdelarna.

Personer som inte var hyresgästen verkade uppehålla sig i lägenheten. I tre av de fyra fallen handlade det om kvinnor som uppgav att de sålde sex. Polisen grep även misstänkta sexköpare när de kom ut från huset.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Varit helt ovetande

En medelålders man står på kontraktet för tvårummaren och har hyrt den sedan våren 2020. I hyresnämnden har han uppgivit att han varit helt ovetande om vad som hänt.

Mannen reser till släktingar i Danmark ungefär en vecka i månaden. Då har han låtit en vän vattna blommorna och se efter lägenheten. Han tror att det är vännen som hyrt ut svart i hemlighet.

Så fort mannen fick reda på vad som hänt slutade han låna ut nyckeln till vännen.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

I hyresnämnden fokuserade hyresvärden på att mannen inte har behov av lägenheten. Hans fru och barn är folkbokförda på en adress i en annan stadsdel. Bostadsbolaget tror att han egentligen bor där.

Annons

Fick stöd av vittnen

Men mannen pekar på att han har en kognitiv funktionsnedsättning. Han kan inte ta in för mycket stimuli och lever därför som särbo med sin fru.

Denna uppgift fick stöd av både en boendestödjare och en socialsekreterare. De vittnade om att mannen har ett stort behov av lägenheten. Mycket på grund av dessa vittnesmål beslöt hyresnämnden att mannen skulle få behålla sitt kontrakt.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Mannen har en lång historia av psykisk ohälsa och har redan en gång tidigare blivit uppsagd av samma kommunala hyresvärd.

Annan taktik i hovrätten

Värden överklagade beslutet till Svea hovrätt. I överklagandet har bolaget släppt frågan om behovet av bostaden och fokuserar i stället på att lägenheten använts till brottslig verksamhet.

Det har givit ett annat resultat. Nu beslutar hovrätten att mannen får sägas upp.

Annons

Svea hovrätt konstaterar att mannen varit mycket vag när han berättat om sin vän. Han har inte kunnat uppge vare sig var vännen bor eller vad han heter i efternamn. Berättelsen framstår inte som trovärdig. Med tanke på omfattningen av den brottsliga omfattningen så är det inte heller trovärdigt att mannen inte skulle ha vetat något.

Därmed har han också haft ett ansvar för hur lägenheten användes, och kontraktet ska anses förverkat. Mannen får till senare höst på sig att flytta ut.

LÄS MER: Så hyr du ut säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Hundratals köpte sex i hyreshus – 45-åring ska ha tjänat 100 000 kronor på svarthyrd bordell Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.